Bučno i veselo
110

Praznik rada u Gradu na Neretvi: Orkestar Hrvatske glazbe Mostar svirkom obilježio Prvi maj

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Kako to tradicija nalaže, Hrvatska glazba Mostar, svojom Prvomajskom budnicom prošla je bučno i veselo mostarskim ulicama. Dvadesetprva je godina otkad postoji ova lijepa tradicija da Praznici rada odjekuju zvonkim glasom limene muzike.

Miro Šimunović, predsjednik Hrvatske glazbe Mostar, kazao je kako se ovako i Mostar pomalo ugleda na svijet, da je tako i nastala ova simpatična tradicionalna povorka.

"Ako se sa svijetom ne možemo mjeriti u svemu, možemo bar u onome u čemu možemo, u čemu mi odlučujemo. Svirat ćemo ovo jutro kako je uobičajeno koračnice koje se sviraju po svijetu, koje nisu lokalnog karaktera, evergreene u koračnicama", kazao je Šimunović.

Šimunović je kazao kako Hrvatska glazba Mostar ovaj događaj sama organizuje, da u tome nemaju podršku ni sa jedne strane.

"Dok smo mi tu mi ćemo ovo i raditi, dok ima entuzijasta. Što se tiče grada, nekih institucija, nema zaista nikakve podrške. Jedino nas entuzijazam drži da ovako u šest ujutro, zorom, sviramo gradom za Praznik rada. Ja sam davne 1968. godine ušao u ove vode, a evo me i danas", prisjetio se Šimunović.

Reakcije su uvijek dobre, ljudi aplaudiraju, mašu, snimaju mobitelima, bacaju cvijeće.

"Ako ima i onih kojima se ovo ne sviđa, mi ih ne vidimo, oni spavaju, možda nešto promrmljaju u snu. Vidimo na ulicama samo one koji nam pružaju podršku i hvala im", poručio je Šimunović.

Predsjednik Hrvatske glazbe Mostar prokomentarisao je i podatak da u Mostaru osim njihove budnice godinama već nema ništa drugo organizirano za Praznik rada.

"Mi bismo voljeli da nam se neko umiješa u posao, ali izgleda da se oni ne miješaju niti sami sebi, ali to je njihova stvar. Mi radimo svoje što smo navikli, što je tradicija, pa dokle se može", poručio je na kraju.

Marija Soldo svira klarninet u Hrvatskoj glazbi Mostar i kaže kako joj je ovo četvrta godina da za Praznik rada svira ulicama svog grada.

"Drago nam je svake godine, jest da se teško ustati rano, ali poseban je osjećaj i baš lijepo ovako hodati i svirati ulicama Mostara", kazala je Marija Soldo.

Povorka traje obično sat i po, a zbog radova na gradskom kolektoru ove godine je imala jedinim dijelom izmijenjenu trasu. Muzika je krenula sa Rondoa, ispred Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače, zatim išla ulicom Kneza Mihajla Viševića Humskog, onda je kod "Doma zdravlja" skrenula prema Starom gradu.

Na Starom mostu duže su se zadržali, odsvirali jednu od najljepših kompozicija, a zatim preko Kujundžiluka došli do ulice Braće Fejića. Kasnije se išlo u pravcu Carinskog mosta, prešlo Neretvu, pa kraj raskrsnice kod hotela "Ero". Zatim je vesela kolona išla ulicom Dr. Ante Starčevića do raskrsnice sa ulicom Kralja Tomislava (vrh Avenije), onda Avenijom do križanja s ulicom Kardinala Stepinca (Katedrala) i natrag na polaznu tačku - Rondo.

Mostarci će, bar oni kojima je danas neradni dan, obilježiti Praznik rada na tradicionalnim izletištima van grada, a veći broj njihovih sugrađana ovaj produženi vikend boravi na nekoj od destinacija na Jadranu.