BiH
0

Praznici odgađaju odgovor Doris Pack na Dodikovo pismo

FENA
Otvoreno pismo premijera bh. entiteta Republike srpske šefici Delegacije za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta Doris Pack dolazi u trenutku kada je RS i cijela Bosna i Hercegovina suočena s odlukom da li i kako nastaviti s reformskim procesom, kao i s neizvjesnom sudbinom približavanja Bruxellesu.

Sam trenutak, prema izvorima bliskim Parlamentu, bio je povod da se, na osnovu izvještaja Doris Pack, pokrene inicijativa za novom rezolucijom Evropskog parlamenta (EP), izvještava iz Bruxellesa dopisnik Glasa Amerike.

Teško je u vrijeme kada su, najkraće do 3. januara, na odmoru sve evropske institucije, očekivati zvaničnu reakciju na Dodikovo pismo, ali se nezvanično podsjeća da je cjelokupna atmosfera koja prati aktuelnu blokadu reformskog procesa u BiH, posebno policijskih reformi, opterećena pritiskom - političkim i praktičnim da se integracijski procesi što prije nastave, a da se, s druge strane, ne izgube političke pozicije.

Iščekuje se sada odgovor njemačke parlamentarke - ako ne prije, onda 23. januara kada je predviđen susret Komiteta za vanjske poslove EP i konačna dorada rezolucije o BiH koja poziva vlasti u RS i, posebno, prozvanog premijera, da se drže ranijih obećanja i bez odlaganja provedu dogovorene reforme policije ili entitet i zemlju povedu u samonametnutu izolaciju.

Podsjećamo da je predsjednik vlade RS-a Milorad Dodik u utorak je uputio otvoreno pismo šefici Delegacije za jugoistočnu Evropu EP-a Doris Pack u kome je optužuje da je "svojim cjelokupnim angažmanom u BiH i oko nje dokazala potpunu jednostranost, zlonamjernost, paušalnost čiji je jedini cilj bio diskreditacija RS-a, njenih institucija, najviših političkih predstavnika i Srba u cjelini..."