Od 23 do 5
2.4k

Prazne ulice u Sarajevu prve noći pod policijskim satom

R. D.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Od 23 sata počeo je da važi policijski sat, nova mjera federalnog kriznog štaba, koja je službeno nazvana ograničenje kretanja, a traje do pet sati ujutro.
Prazne ulice Sarajeva koje je zabilježio naš fotograf govore o tome da se mjere poštuju, nema šetača, a rijetka vozila legitimira policija. Kretanje je dopušteno samo onima s radnom obavezom.

Tokom trajanja policijskog sata zabrana kretanja se odnosi na teritoriju cijele Federacije BiH. Iz odluke su, kao i u martu i aprilu, izuzeti oni koji obavljaju poslove u smjenama tokom noći (s validnom potvrdom poslodavca), kao i javni službenici koji rade na provođenju mjera ili drugim poslovima koje ova naredba oslobađa od ograničenog kretanja.

Odluka je donesena s ciljem sprečavanja neodgovornih ugostitelja, ali i građana, koji ranije nisu poštivali mjere rada objekata do 23:00 sata čime su doprinosili širenju zaraze.

Za nepoštivanje mjera predviđene su i kazne od 500 do 1.500 KM.

"Nakon prekršaja izdaje se nalog od 500 KM, a osoba ima opciju da plati 50 posto iznosu u roku od osam dana. Ako građanin bude zahtjevao sudsko odlučivanje te mu se utvrdi krivica kazna može biti i do 1.500 KM", pojasnili su nam iz MUP-a KS koji neposredno provode ovu mjeru.