Obustava nastave
92

Prazne učionice u RS-u zbog korone: Učenici školske klupe zamijenili parkovima

Dž. L.
Foto: J.M./Klix.ba
Foto: J.M./Klix.ba
Nakon odluke vlasti u entitetu Republika Srpska o zatvaranju škola na period od 21 dan zbog pojave koronavirusa, učenici su školske klupe zamijenili parkovima, dok nastavnici rade na planiranju aktivnosti za nadoknadu propuštenih časova.

Podsjećanja radi, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković jučer je saopćio da se škole u ovom entitetu zatvaraju od 11. do 30. marta.

Direktorica Osnovne škole Petar Petrović Njegoš iz Istočne Ilidže, Zdenka Perendija, govori nam da zatvaranje škola ne znači i prestanak rada za nastavno osoblje i uprave škola.

"Mjera vlade je u pravo vrijeme i na pravi način poduzeta jer su škole mjesta velikog okupljanja, pogotovo veće škole kao što je naša sa velikim brojem đaka. Ova mjera svakako će pokazati pozitivne rezultate jer će spriječiti mogućnost komunikacije više osoba i prijenosa virusa. Nadamo se da će se u tom periodu od 21 dan doći do ljepših dana, sunca i povećanja UV zračenja, što je svakako jedan od načina negativnog djelovanja na virus i eventualnoig smanjenja njegovog širenja", kazala nam je Perendija.

Ona dodaje kako se u međuvremnu uposlenici škola bave organizacijom rada.

"U skladu sa zakonom organizovat ćemo aktivnosti koje se dešavaju u vrijeme obustave nastave, što znači da ćemo imati dežure u školi i radit će uprave stručnih službi. Normalno da će i nastavnici dolaziti da završavaju svoje obaveze i planiraju aktivnosti u vrijeme nadoknade nastave, a nadoknađivat ćemo nastavu u skladu sa preporukama Ministarstva obrazovanja RS", rekla nam je Perendija.

Uprave škola još ranije su uputile učenike o mjerama prevencije protiv širenja zaraze te su u svim učionicama obezbijedili sredstva za pranje i dezinfekciju ruku, ubruse i sve što je potrebno kako bi se djelovalo preventivno.

Perendija nam kaže kako će se u periodu privremene obustave nastave pojačati higijenske mjere u školama, to jest da će se detaljno očistiti i dezinfikovati sve učinionice tako da se početak nastave dočeka u besprijekorno čistim prostorijima.