Virus vodi riječ
33

Prazan sarajevski tržni centar svjedoči ozbiljnosti vremena

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevu danas ne rade tržni centri, odnosno njihov najveći dio. Eventualni supermarket i apoteka rade, a glavnine objekata su prazne sa spuštenim rešetkama preko ulaznih vrata.
Grad Sarajevo posljednjih dana izgleda kao da nedjelji nema kraja. Poluprazni autobusi, poluprazne ulice i ceste, a sada i gotovo prazni tržni centri. Posljedica je to činjenice da je država konačno počela da vodi računa o građanima zbog pandemije koronavirusa.

Naš fotoreporter posjetio je jedan takav tržni centar kako bi se uvjerio u poštivanje naredbe Vlade Kantona Sarajevo o zatvaranju tržnih centara. Naime, ova naredba je na snazi od danas 19. marta 2020. godine u 6 sati i primjenjivat će se do 31.03.2020. godine u ponoć.

Pusto predvorje, pokretne stepenice na kojima uglavnom nema nikoga, prazne stolice i stolovi kafića, zatvorene prodavnice kozmetike, dječije odjeće i tehnike.

Doduše, kafići u Sarajevu ne smiju raditi od srijede kada je na snagu stupila ranija zabrana rada ugostiteljskih objekata kao to su restorani, barovi, ćevabdžinice i buregdžinice uz izuzetak onih koji dostavljaju hranu.

Čistačice rade svoj posao, nakon kojeg će pločasti pod zaprljati rijetki prolaznik na putu ka kupovini hljeba ili kako bi po ko zna koji put provjerio da li na stanju lokalna apoteka ima dezinfekciona sredstva za ruke.

U Bosni i Hercegovini je s pisanjem ovog članka identificirano 45 slučajeva zaraze koronavirusom.