Razmjer zabave
655

Pravu veličinu Čevljanske koride otkriva samo snimak iz zraka

I. P.
Čevljanska korida je možda i najveći ljetni događaj u ilijaškom kraju, mjestu nadomak Sarajeva. Nezaobilazno narodno veselje posjetio je i reporter portala Klix.ba koji je zabilježio veličinu događaja jasnu samo ako se gleda iz ptičije perspektive.
Pored borbe bikova, koja je logični centralni događaj Čevljanske koride, hiljade građana Ilijaša i okoline razonodu nalazi u jelu, piću, muzici i plesu.

Najzanimljivije detalje zabilježio je naš reporter, a tiču se cijena koje posjetitelji susreću ukoliko su gladi i žedni, muzičkog repertoara za specifičan ukus, predstava u vidu plesa za one koji samo vole gledati i slično.

Inače, Čevljanska korida je kroz godine postala prepoznatljiv polarizator javnosti. Dok jedan značajan procenat građana smatra kako u ovom vidu veselja nema ništa loše te da je i to pozitivnije od svakodnevne političke sapunice koju žive naši građani, drugi smatraju da je riječ o slavljenju kiča i niskih narodnih htijenja, te da se mase trebaju zabavljati uz, uslovno rečeno, više standarde.

Bili zagovornici jedne ili druge opcije, skoro svi će se složiti da je riječ o događaju kojeg posjećuju naši sugrađani u želji da privremeno pauziraju brige i probleme. Možda je i nevažno uz kakvu muziku i zabavu se ta pauza provodi, sve dok se smeće pokupi, a bikovi ostanu nepovrijeđeni.