{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pravosudni sistemi BiH i Kraljevine Norveške na sličnom nivou

F
FENA
17.11.2006. u 12:12
0
0
Pravosudni sistemi BiH i Kraljevine Norveške na sličnom nivou
0
Pravosudni sistemi BiH i Kraljevine Norveške na sličnom nivou
Predstavnici Nacionalne sudske administracije Kraljevine Norveške posjetili su Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH), a glavni ciljevi posjete bili su usporedba bh. i norveškog pravosudnog sistema i razmjena iskustava u cilju unapređenja rada sudova i tužilaštava.
U saopćenju VSTV-a navodi se da je zaključeno da se "sadašnji sistem finansiranja sudske i tužilačke funkcije u BiH razlikuje se od centralizovanog sistema finansiranja u Norveškoj. Nedostatak centralizovanog finansiranja, ukazuje da postoje značajne neujednačenosti u provođenju pravde u Bosni i Hercegovini, te da je potrebno reformirati sistem finansiranja bh. pravosuđa", navodi se.

U susretu je konstatirano da velik priliv izvršnih predmeta u sudove, približno 63 posto od ukupnog broja, predstavlja glavni problem neefikasnosti bh. pravosuđa, te da je potrebno uskom suradnjom sudske, izvršne i zakonodavne vlasti pronaći rješenje oslobađanja sudova od obaveze da donose i izvršavaju odluke po računima za pružene komunalne usluge.

"Sudski sistem nije osmišljen da radi sa stotinama hiljada takvih predmeta i nijedna zemlja ne može sebi priuštiti da koristi sudski sistem kako bi se od enormnog broja dužnika naplaćivali tako mali iznosi", kazali su predstavnici Nacionalne sudske administracije Kraljevine Norveške.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: