|

Pravosudne institucije u iščekivanju konačne odluke

Pravosudne institucije u iščekivanju konačne odluke
0
S
Sarajevo-x.com
10.12.2009. u 14:28
1
komentara
0

dijeljenja
Pravosudne institucije u iščekivanju konačne odluke
Kako se bliži datum odlaska međunarodnog osoblja iz Suda i Tužilaštva BiH, sredinom decembra, sve više je pritisaka na Ured Visokog predstavnika da donese konačnu odluku.
Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, i Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz ovog entiteta, najavili su mogućnost referenduma ukoliko Ured Visokog predstavnika (OHR) donese odluku da mandat međunarodnim sudijama i tužiocima u državnim institucijama bude produžen nakon 14. decembra ove godine.

“Ukoliko Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko produži mandat stranim sudijama i tužiocima u BiH, Republika Srpska će organizovati referendum”, izjavio je Dodik.

Radmanović je također rekao da on kao član Predsjedništva neće potpisati odluku o produženju mandata stranih sudija i tužilaca.

S druge strane, Stranka za BiH, čiji lider Haris Silajdžić je bošnjački član Predsjedništva, najavila je da će još jednom pokušati uvesti u parlamentarnu proceduru, po hitnom postupku, pitanje produženja mandata međunarodnom osoblju. Sljedeća sjednica Parlamenta je 16. decembra, što je dva dana nakon isteka mandata.

Istovremeno dolaze i zahtjevi nevladinih organizacija koje su aktivne na polju ljudskih prava za produženje mandata. Svi odgovor očekuju od OHR-a.

Human Rights Watch (HRW) je uputio otvoreno pismo Valentinu Inzku, Visokom predstavniku u BiH, pozivajući ga da u pregovorima s vlastima u zemlji pokuša riješiti pitanje mandata međunarodnog osoblja, ili da iskoristi “bonske ovlasti” kako bi se produžio njihov mandat.

“Vrijeme ističe. Kao što znate, 14. decembra će isteći mandati međunarodnim sudijama i tužiocima. Ostaje nejasno da li će vlasti u BiH naći rješenje prije toga dana da osiguraju da rad Odjela za ratne zločine ne bude ugrožen i da je opremljen za efektivnu provedbu Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina”, navodi se u pismu koje potpisuju Richard Dicker, direktor Programa međunarodne pravde, i Benjamin Ward, pomoćnik direktora za Evropu i Centralnu Aziju u HRW-u.

HRW je podsjetio na “značajna postignuća” Odjela za ratne zločine Suda BiH – uključujući procesuiranje preko 40 slučajeva i jačanje kapaciteta domaćeg osoblja – kao i činjenicu da je “prisustvo međunarodnog osoblja pomoglo jačanju nezavisnosti ove institucije i njenom izoliranju od političkog uticaja”.

“Ali, još mnogo posla treba biti urađeno. Postoje doslovno hiljade slučajeva ratnih zločina koji još nisu pokrenuti. Cijenimo važnost da se osigura da Odjel bude u rukama domaćeg osoblja (...), međutim, u isto vrijeme, nedostatak odgovornog plana za predavanje krajnje odgovornosti za procesuiranje ratnih zločina rizikuje da unazadi rad Odjela i njegovu učinkovitost”, smatra HRW.

Sličan zahtjev uputila je i Fondacija “Istina, pravda, pomirenje” iz Tuzle. Oni su izrazili nezadovoljstvo “indolentnim odnosom Visokog predstavnika spram problema prisustva stranih sudija i tužilaca u pravosudnim institucijama BiH”.

“Na jednoj strani susreli smo se sa kresanjem budžetske pozicije za Sud i Tužilaštvo BiH, kao osnovnog preduslova za jačanje domaće kadrovske strukture ove dvije institucije, a na drugoj imamo permanentni politički pritisak da se ne produži mandat strancima u ovim institucijama, što će još više produbiti krizu u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopćenju.

Fondacija traži od vlasti u BiH i OHR-a da “učine sve što je u njihovoj moći” kako bi se stranim sudijama i tužiocima produžio mandat, koji se treba iskoristiti za “kadrovsko jačanje ovih institucija da spremno dočekaju odlazak stranaca”.

Prema postojećem planu, međunarodne sudije i tužioci – koji su trenutno uključeni u desetine slučajeva za ratne zločine – trebali bi da napuste našu zemlju do kraja ove godine, nakon čega bi Sud i Tužilaštvo imali isključivo domaće osoblje.

Sredinom septembra ove godine Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamenta BiH dala je saglasnost za izmjene zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH kojima bi se za još dvije godine produžio mandat međunarodnom osoblju. Međutim, Dom naroda Parlamenta BiH ih nije prihvatio.

Ostanak stranih sudija i tužilaca u BiH podržavaju predstavnici državnog Suda i Tužilaštva, te Tribunala i Tužilaštva u Haagu. Vijeće za implementaciju mira (PIC) je nedavno javno pozvalo parlamentarce da promijene svoju odluku.

“Nerješavanje pitanja međunarodnih sudija i tužilaca imalo bi negativan efekat na cijeli pravosudni sistem”, navodi se u izvještaju PIC-a, objavljenom u novembru.

Obraćajući se Vijeću sigurnosti UN-a u decembru 2009., Serge Brammertz, glavni tužilac u Haagu, isto je poručio bh. vlastima.

“Ako se ovo pitanje hitno ne riješi, suđenja i istrage za ratne zločine koje su u toku, mogle bi biti ugrožene. To će također imati ozbiljne posljedice po rad Tribunala. Potrebna je žurna akcija”, kazao je Brammertz.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...