Hag
10

Pravosnažna presuda Vojislavu Šešelju 11. aprila

Klix.ba
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Mehanizam za međunarodne tribunale, pravni nasljednik Haškog suda, zakazao je izricanje presude lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju za 11. april ove godine.

Predsjednik Mehanizma Theodor Meron zakazao je izricanje za 11. april te u odluci naveo da presuda može biti izrečena i u odsustvu optuženog Šešelja, koji se nalazi na slobodi u Srbiji.

Nepravosnažnom presudom iz marta 2016. godine, Šešelj je oslobođen optužbi za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, kao zločine protiv čovječnosti na području Srbije, Hrvatske i BiH.

Presudom je utvrđeno da je stvaranje "Velike Srbije" bilo Šešeljev politički cilj, ali da nije podrazumijevalo činjenje zločina.

Haški tribunal je Šešelja u novembru 2014., prije izricanja presude, pustio na privremenu slobodu zbog toga što je obolio od tumora na jetri. Šešelj nije prisustvovao izricanju prvostepene presude.

U decembru prošle godine iznesene su žalbe na ovu presudu, u kojima su tužioci u Haagu zatražili poništenje oslobađajuće presude Šešelju i da bude osuđen za zločine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

Tužilac Mathias Marcussen je zatražio da Šešelj bude proglašen krivim i osuđen na 28 godina zatvora, a kao alternativu predložio je da mu sudi ponovo.

Postupak Šešelju je trajao oko deset godina, a više puta je pauziran kako bi mu se sudilo za nepoštivanje suda, za šta je i proglašen krivim.

Vjerica Radeta, poslanica SRS-a u Skupštini Srbije, kazala je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da Šešelj neće prisustvovati izricanju presude.

"On neće ići u Haag. Rekao je to više puta, da se više neće vraćati u Haag", rekla je Radeta.