|

Pravoslavni vjernici u Banjoj Luci proslavljaju Badnji dan i pripremaju se za Božić

Pravoslavni vjernici u Banjoj Luci proslavljaju Badnji dan i pripremaju se za Božić
3
Piše: G. D.
6.1.2015. u 12:05
4
komentara
3

dijeljenja
1/8 Foto: Klix.ba
2/8 Foto: Klix.ba
3/8 Foto: Klix.ba
4/8 Foto: Klix.ba
5/8 Foto: Klix.ba
6/8 Foto: Klix.ba
7/8 Foto: Klix.ba
8/8 Foto: Klix.ba
Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik rođenje Isusa Hrista - Božić. U banjalučkim hramovima Hramu Hrista Spasitelja i Hramu Svete Trojice - služena je sveta liturgija, a najveći broj vjernika očekuje se u poslijepodnevnim satima, kada će episkop banjalučki Jefrem osveštati i podijeliti badnjak.
Službama bdijenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Na Badnji dan se peče božićna pečenica, pripremljena prethodnog dana, na Tucindan. U pravoslavnim kućama Badnja večer je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze - posna jela, riba, suhe šljive, orasi...

Božić je uvijek prvi mrsni dan, ma koji dan pao, i dan kada se crkvama pričešćuju oni koji su poštovali pravila božićnog posta. Badnji dan i Badnju večer 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju julijanski kalendar - Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...