|

Pravoslavni vjernici slave najradosniji praznik - Božić

Pravoslavni vjernici slave najradosniji praznik - Božić
0
S
SRNA
7.1.2011. u 07:56
0
komentara
0

dijeljenja
Pravoslavni vjernici slave najradosniji praznik - Božić
Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski praznik - dan Rođenja Isusa Hrista.
U času Rođenja Isusa Hrista, koji je u ovaj svijet došao radi spasenja čitavog ljudskog roda od grijeha i vječene pogibelji, zvijezda je obasjala Vitlejemsku pećinu, a na nebu su anđeli zapjevali "Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja".

Bogomladencu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali jagnje, a potom tri mudraca koja su mu na dar donijela smirnu, tamjan i zlato.

Kod Srba Božić je praznik sa dosta običaja i njegova proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća.

Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole se Gospodu, a zatim pjevajući tropar "Roždestvo tvoje Hriste Bože naš", okreću i lome česnicu - pogaču u koju je stavljen novčić.

Vjeruje se da će onome u čijem dijelu česnice bude novčić naredna godina biti posebno srećna.

Božić je porodični praznik, taj dan se ne ide u posjete, sa izuzetkom polaznika ili položajnika - muške osobe, obično je to kum, komšija ili porodični prijatelj, koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić.

Božić se slavi tri dana, a vjernici se pozdravljaju sa "Mir Božiji - Hristos se rodi", uz otpozdrav "Vaistinu se rodi".

Na dan Božića svi ljudi su srećni, a toplina i mir vladaju u domovima jer ovaj dan predstavlja porodični praznik prepun prave ljubavi, dobrote, istine, pravde i praštanja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.