BiH
51

Pravoslavni vjernici širom BiH uz paljenje badnjaka i vatromet dočekuju Božić

Piše: Redakcija
Badnje veče u Sarajevu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Širom Bosne i Hercegovine večeras su pravoslavni vjernici osveštali i zapalili badnjak ispred crkava i na trgovima, te time označili početak proslave Badnje večeri i najavili dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Veliki broj vjernika okupio se večeras u Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji u Sarajevu kako bi obilježili Badnju veče.

Službu bdijenja predvodio je sarajevski paroh Vanja Jovanović, nakon čega je uslijedilo tradicionalno paljenje badnjaka, u čemu su pomogli brojni vjernici.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, prema predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Badnje veče je porodični praznik, kada se ukućani okupljaju oko posne trpeze, a karakterišu ga i lijepi narodni običaji.

Vatrometi i veliki broj vjernika

Vjernici koji su prisustvovali službi i paljenju badnjaka ujedno su imali priliku pogledati i brojne proizvode koji se nude na bazaru, što je u ovoj crkvi otvoren od katoličkog Božića, a bit će završen večeras.

U ovoj će staroj crkvi večeras biti održana i ponoćna liturgija, dok će sutra jutarnju Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi služiti episkop Zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije.

Pravoslavni vjernici iz Tuzle večeras su zapalili badnjak ispred Crkve Uspenja Presvete Bogorodice. Svetu službu u povodu Badnje večeri predvodio je tuzlanski protojerej Milan Topić.

Božićna liturgija u istom hramu bit će služena u srijedu u 5 sati.

Tuzlanski vjernici ispunili su saborni hram i dvorište crkve, a poštujući vjerske propise, običaje i tradiciju zapaljen je badnjak.

Vjernici će sutra u krugu porodice uz bogatu trpezu, pečenicu i česnicu, proslaviti veliki praznik. Svim ljudima dobre volje poželjeli su dobro zdravlje i puno lične sreće.

Liturgiju 8. januara predvodit će vladika zvorničko-tuzlanski Hrozostom, a istog dana bit će održan i Božićni koncert u Vladičanskom dvoru.

Dobro, mir, sreća i blagostanje

Večernjoj službi koja je upriličena u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Zenici prisustvovao je veliki broj vjernika koji su večeras paljenjem badnjaka i prisustvu večernjoj službi obilježili Badnju večer.

Službu je predvodio jerej Bojan Glišić koji je vjernicima čestitao Badnju večer i nastupajući blagdan Božić. Glišić je u svome govoru okupljenim vjernicima istakao kako je Bog ljudima došao na Božić sa ciljem da jedni druge zagrle i oproste.

"Bog je nama oprostio, a kako da se mi usudimo da jedni drugima ne oprostimo. Nema tog zla koje bi nadvladalo dobro svakog Božića i spremnost na oprost. Ljubimo jedni druge ljubavi sa kojom nas je Bog zavolio prije nastanka svijeta. Volimo jedni druge sa ljubavlju koja sve trpi i svemu se nada. Slaviti Boga može samo onaj koji je otkrio najdublji smisao života. Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti želimo svako dobro, mir, sreću i blagostanje uz pozdrav Mir Božiji - Hristos se rodi", poručio je Glišić.

Nakon večernje službe u dvorištu crkve upriličeno je paljenje badnjaka i vatromet, a vjernici su se nastavili družiti uz čašu kuhanog vina i muziku uživo.

Nekoliko stotina građana Bijeljine prisustvovalo je večeras prinošenju badnjaka, koje je na trgu u ovom gradu osveštao Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Svečanost tradicionalnog paljenja badnjaka upotpunio je na gradskom trgu i božićni vatromet.

Zdravlje i sreća svim ljudima dobre volje

"Neka u naše domove dođe nebeski mir i Božiji blagoslov i neka svjetlost badnjaka svijetli puteve našega hoda", poručio je vladika Hrizostom pravoslavnim vjernicima.

"Otvorite svoja srca i krenite u susret Bogu sa ljubavlju, a ne čekajmo ga samo da dođe. Krenimo svojom vjerom, ljubavlju ka Gospodu, da se sretnemo u radosti praznika, jer Božić je praznik radosti i susreta sa Bogom", poručio je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Tradicionalno, i ove godine nalaganje badnjaka u Derventi obavio je načelnik opštine Milorad Simić, koji je rekao da to čini 10. put i da je radostan što se odazvao velik broj vjernika.

On je svim pravoslavcima čestitao praznik Hristovog Rođenja uz tradicionalni pozdrav "Mir Božiji, Hristos se rodi".

Večernjem bogosluženju i paljenju badnjaka na Trgu pravoslavlja, ispred hrama, prisustvovao je veliki broj vjernika.

U crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu večeras je, nakon bogosluženja na Badnje veče, u porti ovog hrama održano nalaganje badnjaka i vatromet, kojem je prisustvovalo više od 500 vjernika.

Plamen badnjaka okupio hiljade vjernika

Protojerej-stavrofor Boris Banduka istakao je u besjedi da se bliži praznik kada pravoslavni vjernici proslavljaju Rođenje Gospoda Isusa Hrista.

"Velika je to ljubav Božija prema rodu ljudskom, da otac šalje sina u ovaj svijet da ga izbavi od grijeha i smrti. Mi treba da se ugledamo na tu ljubav koju Bog ima prema nama ljudima, da isto tako mi uzvratimo tom ljubavlju i prema Bogu i bližnjima", naglasio je protojerej-stavrofor Banduka.

Prema njegovim riječima, božićni praznici su dani kada treba praštati i pomagati drugima kojima je potrebno.

Više hiljada pravoslavnih vjernika prisustvovalo je večeras nalaganju badnjaka ispred hramova Svetog Nikole i Svetog Save u Foči.

Nakon što je betlehemski plamen obasjao portu svetonikolajevske crkve, isti obred poslije večernjeg bogosluženja obavljen je i ispred novog hrama.

Badnjak je naložen i u industrijskom naselju Brod na Drini, gdje ne postoji pravoslavna crkva, ali se mještani zajedno sa parohom okupljaju na Badnje veče kako bi posvjedočili Hristove riječi "Jer gdje su dva ili tri sabrani u ime moje, ondje sam i ja među njima".