PRO-Budućnost
0

Pravoslavni svećenici u Mostaru potpisali Platformu za mir

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Petnaest svećenika Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske Srpske pravoslavne crkve potpisalo je u ponedjeljak u Mostaru Plan provedbe Platforme za mir.

Ovo je dio USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, a naznačene su konkretne aktivnosti koje će potpisnici u sljedećem periodu provoditi na terenu.

Svećenici dolaze iz Mostara, Širokog Brijega, Trebinja, Nevesinja, Čapljine, Čitluka, Konjica/Jablanice/Prozor-Rame, Vranjice i Igala (Crna Gora) i Dubrovnika (Hrvatska), a obavezali su se pridonijeti izgradnji povjerenja i empatije, istinskom međureligijskom dijalogu te stvaranju preduslova za suštinsko pomirenje između različitih naroda i građana.

Mostarski paroh Radivoje Krulj kazao je ovom prilikom da platforma pomaže gradnji mira i povjerenja na samom terenu.

"Povod našeg današnjeg okupljanja je jedan vid edukacije za nas svećenike, a povod toj edukaciji je Platforma za mir koju su potpisali članovi Međureligijskog vijeća BiH u Sarajevu prije dvije godine", izjavio je Krulj.

Platforma za mir nastala je u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, čija je direktorica Majda Behram Stojanov, kazala kako je ovo prvi put da se sveštena lica u okviru jedne eparhije okupe na jednom mjestu kako bi zajednički razgovarali o tome na koji način mogu zajedno promovisati bolju Bosnu i Hercegovinu.