Svečana liturgija
73

Pravoslavni Božić u Tuzli: Atmosferu ljubavi i mira u srcu nosimo tokom cijele godine

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Pravoslavni vjernici jutros su svetom liturgijom u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli dočekali najradosniji hrišćanski blagdan Božić.

Tom prilikom ukazano je na važnost mira i suživota, uz poruku da atmosferu ljubavi i mira svi u srcu nosimo tokom cijele godine.

Svečanu liturgiju predvodio je starješina Katedralnog hrama i protojerej Miloš Trišić, koji je ukazao na značaj hrišćanskog blagdana kojim se slavi ponovno rođenje Isusa Hrista.

"Naše srce i duša ispunjeni su radošću, ljubavlju, prazničnom atmosferom i davanjem onima kojima je naša pomoć potrebna. Onaj ko je istinski vjernik i ko istinski voli Boga, on voli svoje bližnje. U svetom pismu se kaže da smo licemjerni onda kada kažemo da volimo Boga, a mrzimo brata svoga. Svi smo isti, bez obzira na vjeru i boju kože. Istu krv imamo i veoma je bitno na praznike to isticati", kazao je Trišić za Klix.ba.

Pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti sinoć su u dvorištu Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli zapalili badnjak, uz koji su najavili dolazak najradosnijeg hrišćanskog blagdana.

"Nas posebno raduje što se svake godine iskupi veliki broj naših sugrađana i tradicionalno je da u Tuzli bude više pripadnika drugih religija nego Pravoslavaca. To nam je posebno drago, jer Tuzla pokazuje da živi jednim životom ljubavi. Nama su svi dobro došli i sa njima želimo proslavljati naše praznike", naglasio je Trišić.

On je svim Pravoslavcima zaželio sretan i Bogom blagoslovljen Božić, uz želju za zdravljem i pronalaskom duhovnog mira u duši.

"Trebamo se truditi da prazničnu atmosferu ljubavi i mira u srcu nosimo tokom cijele godine, jer tako će nam svima biti lakše", zaključio je Trišić.

Inače, tri sedmice pred Božić obilježeni su blagdani Djetinjci, Materice i Oci, kojima se ukazivalo na značaj i vrijednost članova porodice, kao i Tucindan, na koji se vršila priprema pečenice.

Božić vjernici danas obilježavaju u svojim domovima, okruženi članovima porodice i dragim prijateljima.