Pisali muftiji Mostarskom
194

Pravoslavna crkva u Mostaru osudila nemile događaje u Gacku povodom neustavnog dana RS-a

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Predstavnici Srpske pravoslavne crkve u Mostaru oštro su osudili nemile događaje u Gacku gdje su povodom neustavnog dana Republike Srpske puštane neprimjerene pjesme na razglas i provocirano bošnjačko stanovništvo.

Tim povodom, mostarski sveštenici su pisali pismo Mostarskom muftiji Salemu efendiji Dedoviću, koji je bio njihov gost na Božićnom prijemu.

Zahvalivši se na lijepim riječima koje je izrekao na njihovoj svečanosti, sveštenici su u pismu naveli da su prema iskazu gatačkog paroha uvredljive pjesme preko razglasa puštale navijačke skupine na koje Srpska pravoslavna crkva ni na koji način nije mogla utjecati.

U tom dopisu apostofirano je i to da SPC sadržaj pjesama smatra uvredljivim i za hrišćane te da takav način provociranja nema nikakve veze sa hrišćanskim identitetom i Jevanđeljem kojega slijede.

"Nažalost mi nemamo mehanizme niti mogućnosti da ozbiljnije utječemo na ova i slična dešavanja koja očigledno kreira aktuelna društvena i sumorna stvarnost. Naš stav je isti kao i prije tri godine, kada je oštro i nedvosmisleno, povodom sličnih ispada u Kuli kod Gacka reagovalo gatačko sveštenstvo. Kao što smo i do sada čvrsto stajali uz imame i muslimanske vjernike na području naše Eparhije tako ćemo i u buduće", navodi se u pismu pravoslavnog sveštenstva u Mostaru, na kraju kojeg su uputili pozdrave i podršku gatačkom imamu Sadet ef. Bilaliću.