Uoči Božića
48

Pravoslavci obilježavaju Badnji dan: U kuću se unosi badnjak kao simbol sreće i napretka

S. Š.
S prošlogodišnjeg nalaganja badnjaka u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
S prošlogodišnjeg nalaganja badnjaka u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Badnji dan tradicionalnim donošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem oko posne trpeze uoči najvećeg kršćanskog praznika Božića - praznika kojim se slavi rođenje Isusa Krista.

Badnji dan počinje rano ujutru sječenjem badnjaka koji se sa prvim mrakom unosi u kuću, a osim toga, obilježava se liturgijama i okupljanjem porodice za posnom trpezom.

Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo koje, prema predanju, predstavlja simbol drveta koje su pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i ugriju pećinu u kojoj se Hristos rodio. Vjernici badnjak unose i u kuću, što simbolizira sreću, zdravlje i napredak.

To je ujedno posljednji dan božićnog posta, kojim se vjernici pripremaju za proslavu Božića i slavlje rođenja Isusa Krista.

Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti, koja dolazi s vjerom u novorođenog Hrista.

Badnje veče je porodični praznik kad se ukućani okupljaju oko posne trpeze, jer je Badnji dan i posljednji dan posta. Božić je, uz Vaskrs, najznačajniji praznik za pravoslavne vjernike.

Pripreme za obilježavanje Božića počinju 40 dana ranije, božićnim postom koji simbolizira pročišćenje duha i tijela.

U Sarajevu će se večeras, u Staroj crkvi Svetog arhangela Mihaila, održati večernje bogosluženje i nalaganje badnjaka povodom predstojećeg Božića.