{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pravobranilaštvo RS podnosi tužbu protiv TI BiH

S
16.1.2008. u 11:36
0
0
Pravobranilaštvo RS podnosi tužbu protiv TI BiH
0
Pravobranilaštvo RS podnosi tužbu protiv TI BiH
Pravobranilaštvo RS po nalogu Vlade RS prikupilo je dokaze na osnovu kojih će najvjerovatnije već tokom ove sedmice Osnovnom sudu u Banjoj Luci biti podnesena tužba protiv Transparency Internationala BiH, zbog klevete protiv predstavnika Vlade RS, rekao je Slobodan Radulj, pravobranilac RS.
On je podsjetio da je Vlada RS zaključkom pokrenula inicijativu za podizanje tužbe protiv ovog udruženja zaduživši Ministarstvo pravde RS i Pravobranilaštvo RS, kao zakonskog zastupnika Vlade RS, da prikupe dokaze i pripreme tužbu zbog klevete, prenosi Fokus.

"Ministarstvo pravde RS zajedno s dokazima dostavilo nam je i snimak emisije 'Puls' Televizije BN, u kojoj je započet serijal napada na Vladu RS. Postupak se odužio jer radimo na razgraničavanju šta je od svega izrečenog kritika, a šta kleveta. Naravno da je kritika dobrodošla ali samo dok ne prelazi u vrijeđanje zbog čega želimo egzaktno razdvojiti ove dvije stvari", kaže Radulj.

On je naveo da je u emisiji od strane predstavnika Transparency Intenationala BiH prilikom razgovora o korupciji izrečeno nekoliko neistina, precizirajući kako je izjavljeno da dva ministra koja su trebali da gostuju u ovoj emisiji nisu došli, ali su naručili slanje porugljivih SMS poruka.

"To se odnosi na poruke na dnu ekrana. Predstavnik Transparencyja rekao je da su ministri iz Vlade RS naručioci poruka uvredljivog sadržaja iako za to nema apsolutno nikakve dokaze, što je između ostalog i neistina. Druga uvreda koja se odnosi na klevetu jeste nazivanje narodnih poslanika u parlamentu RS đačićima. Radi se o izjavi kojom se opisuje razmatranje parlamenta RS o zgradi Vlade RS, što je takođe upućeno od strane predstavnika TI. Time je narušen kredibilitet institucija RS", rekao je Radulj.

On naglašava da se neosnovanom pričom krnji ugled vlasti i institucija pogotovo kada se, kao u ovom slučaju, radi o nedokazanim tvrdnjama.

"Tražimo dodatne dokaze jer se ne radi o jednoj emisiji u kojoj prepoznajemo elemente klevete. S obzirom da nam primarni cilj nije novčana nadoknada, nismo razmišljali o odštetnom zahtjevu. Želimo moralnu satisfakciju kako bi pojedinci shvatili da se ne može rušiti kredibilitet institucija RS. Na sudu jeste da utvrdi da li je bilo elemenata klevete", naglašava Radulj.

Pojašnjavajući iskustva sudova iz ove oblasti, on je rekao da je sudska praksa po pitanju Zakona o zaštiti od klevete prilično siromašna, navodeći kako je kleveta prihvaćena kao radnja s apstraktnom posljedicom za tuđu čast i ugled.

"Radi se o moralnoj šteti kojom se osoba koja je oštećena izlaže poruzi i potcjenjivanju što ga može učiniti nedostojnim za obavljanje javnih funkcija", rekao je Radulj.

Huguette Labelle, predsjedavajuća Odbora direktora TI prethodno je protestovala zbog posljednjih izjava kojima se dovodi u pitanje sloboda izražavanja i kredibilitet TI BiH kao dijela globalne mreže ove organizacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: