BiH
415

Pravobranilaštvo BiH 2013. godine upozorilo da je pripajanje Opće bolnice i UKCS pravno nemoguće

Piše: Er. M.
Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine je još 2013. godine dalo mišljenje o statusu Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo i Opće bolnice, čija je suština da državnu imovinu ne mogu dijeliti Federacija BiH, kantoni i općine prije nego se pitanje raspolaganja državnom imovinom ne riješi između države i entiteta.

Naime, stupanjem na snagu Zakona o pretvorbi državne svojine, imovina iz tog zakona postala je državna svojina Republike BiH, s tim što ovlasti i obaveze pojedinih nivoa vlasti unutar Republike BiH po osnovu državne svojine nisu tim zakonom regulisane.

U nedostatku pravnih propisa kojima bi se razgraničile vlasničke ovlasti nad državnom imovinom i ujedno spriječilo nezakonito raspolaganje državnom imovinom, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH u 2005. godini proglasio je Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom koji je još uvijek na snazi.

Vlada Republike BiH je 1996. godine donijela odluku koja je naslovljena kao Odluka o utvrđivanju namjene i prenošenju prava upravljanja i korištenja sredstava bivše SFRJ, koja je koristila bivša Jugoslavenska narodna armija, a koja se nalazi na području FBiH.

Ovom odlukom koja je i danas na snazi sva pokretna i nepokretna vojna imovina stavljena je na raspolaganje Federaciji BiH, osim Opće bolnice, Kasarne "Maršal Tito" u Sarajevu, Kasarne "Sjeverni logor" u Mostaru i dijela aerodroma koji je koristilo civilno zrakoplovstvo.

U Odluci koju je potpisao tadašnji predsjednik Vlade RBiH Hasan Muratović stoji da će se namjena i pravo korištenja i upravljanja zemljištem, objektima i pokretnim stvarima Nove vojne bolnice u Sarajevu i dijelovima aerodroma koje je koristilo civilno zrakoplovstvo urediti posebnom odlukom, što do danas nije urađeno.

Pravobranilac u dokumentu koji je u posjedu portala Klix.ba ističe da bi prije donošenja okvirnog zakona o državnoj svojini, bilo kakvo raspolaganje državnom imovinom definisanom naprijed navedenim zakonom bilo u suprotnosti s odredbama tog zakona, pa i u pogledu posebnog međusobnog ugovaranja osnivačkih prava u pogledu te imovine sve do konačnog i jasnog uređivanja titulara te imovine unutar struktura svih nivoa vlasti u BiH.