BiH
0

Pravo na pristup informacijama u BiH se ne poštuje

FENA
U velikom broju zemalja svijeta danas se obilježava Međunarodni dan slobodnog pristupa informacijama. Pravo na dostupnost informacija smatra se jednim od osnovnih ljudskih prava u svim demokratskim zemljama, ali u BiH ključni je problem što se Zakon o dostupnosti informacija kosi s drugim zakonima, a građani su neupućeni u ovo pravo.

Član 19. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima naglašava da "Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvata i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja i pravo da traži, prima i daje informacije i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice".

Zakon o slobodi pristupa informacijama na nivou BiH usvojen je 2000., a na entitetskom 2001. godine. Iniciran od međunarodne zajednice to je bio prvi set ovakvih zakona usvojenih na prostorima bivše Jugoslavije.

Ključne prepreke u implementaciji zakona ostaju nedovoljan kapacitet državnih institucija za njegovu primjenu, nedovoljna upućenost građana u prava koje im zakon omogućava te, ono najvažnije, nedosljednost samog zakona, odnosno njegova neusklađenost s drugim zakonima kao osnovna pretpostavka njegove pune implementacije.

Zakoni o slobodi pristupa informacijama u BiH ne sadrže kaznene odredbe te se Transparency International BiH zalaže za uvođenje kaznenih odredbi.

Te odredbe ojačale bi zakon u smislu da ga i institucije počnu prihvatati kao ravnopravan zakon s drugima na kojima se temelji rad samih institucija.

S obzirom na to da su zakoni o slobodi pristupa informacijama u BiH usvojeni na inicijativu međunarodne zajednice, usvajanje izmjena i dopuna ovih zakona te izmjene drugih zakona koji relativizuju i ograničavaju ostvarenje prava na slobodan pristup informacijama bio bi pravi test zrelosti domaćih vlasti. To bi značilo i snažnu potvrdu stvarne opredijeljenosti državnih institucija ka stvaranju demokratskog okruženja.

Pitanje slobodnog pristupa informacijama nije samo pitanje iz domena teorijskih mogućnosti ostvarenja osnovnih ljudskih prava, već princip na kojem se zasniva rad institucija u savremenim demokratskim društvima i važna poluga za nadzor rada institucija od najšire javnosti.