{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pravo na penziju izgubilo 929 lažnih ratnih vojnih invalida

S
7.10.2011. u 10:00
0
22
Pravo na penziju izgubilo 929 lažnih ratnih vojnih invalida
0
Pravo na penziju izgubilo 929 lažnih ratnih vojnih invalida
Zukan Helez
Revizijom korisnika invalidnina i penzija pod povoljnijim uslovima, koja je u Federaciji BiH izvršena u aprilu, maju i junu, pravo na ove naknade izgubilo je 929 korisnika, od čega 584 pripadnika bivše Armije BiH i 345 pripadnika HVO-a, za koje je utvrđeno da su ih primali nezakonito, potvrđeno je iz federalnog Ministarstva za pitanja boraca.
Resorni ministar Zukan Helez rekao je da je na ovaj način u federalnom budžetu ušteđeno oko četiri miliona maraka. Na spisku nelegalnih korisnika boračko-invalidske zaštite, odnosno lažnih ratnih vojnih invalidima, ima i ministara, poslanika, gradonačelnika, pa čak i više od desetero službenika Ministarstva za pitanja boraca FBiH.

Helez je rekao da će ministarstvo kojem je na čelu reviziju "istjerati do kraja" i otkriti sve nelegalne korisnike, bez obzira o kome se radi i kojoj je komponenti bivše Vojske FBiH pripadao. Prema procjenama resornog federalnog ministarstva, oko 50 odsto korisnika povoljnih penzija ovo pravo ostvarili su samo na osnovu izjave dva svjedoka.

Ministar je potvrdio da u FBiH postoje interesno-kriminalni lobiji koji na sve moguće načine pokušavaju da zaustave reviziju, a radi se, kako je rekao, o grupama uvezanih ljudi koji su ciljano i nezakonito uvodili korisnike u pravo koje im po zakonu ne pripada, a to su ljekari i pojedini komandanti koji su pripadnicima Armije BiH i HVO-a davali lažne potvrde na osnovu kojih im je priznata invalidnost.

"Od početka korištenja invalidskih naknada, a to je od 1995, 1996. i 1997. godine, budžet FBiH oštećen je za više od 100 miliona maraka, ne računajući interes koji su pojedini korisnici imali za uvoz automobila bez plaćanja carine i poreza", rekao je Helez i dodao da korisnici kojima su revizijom ukinute ove naknade imaju pravo žalbe i sudskog odlučivanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: