|

Pravnici iz Zenice treći na svijetu u trgovačkoj arbitraži, iza sebe ostavili Cambridge

Pravnici iz Zenice treći na svijetu u trgovačkoj arbitraži, iza sebe ostavili Cambridge
10.519
Piše: E. M.
18.4.2019. u 14:47
38
komentara
10,5k

dijeljenja
Pravnici iz Zenice treći na svijetu u trgovačkoj arbitraži, iza sebe ostavili Cambridge Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici
Na 26. Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot (Međunarodno takmičenje iz trgovačke arbitraže), takmičenju koje se održalo u Beču, ove godine je učestvovalo 378 timova pravnih fakulteta iz cijelog svijeta.
Cilj takmičenja je podsticanje proučavanja međunarodnog trgovačkog prava i arbitraže za rješavanje međunarodnih sporova kroz njegovu primjenu na konkretan problem.

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici činili su: Amina Hasanović, Ajna Mahmić, Emir Živčić i Ibrahim Palalija i treneri prof. dr. Zlatan Meškić, doc. dr. Ivana Grubešić i mr. sc. Arnela Maglić.

Višemjesečne pripreme, kako na pre-moot takmičenjima tako i samostalno rezultirale su historijskim plasmanom jednog univerziteta iz Bosne Hercegovine.

Tim Pravnog fakulteta je u konačnici zauzeo treće mjesto zajedno s Univerziitetom iz Moskve. U polufinalu takmičenja susreli su se s Univerzitetom iz Otave koji je ovog puta, prema mišljenju arbitara, bio bolji.

Na svom putu u polufinale Univerzitet u Zenici bio je bolji od Univerziteta u Helsinkiju, Univerziteta u Mainzu, Univerziteta u Hong Kongu i Univerziteta u New South Walesu, a važno je pomenuti da je Zenički univerzitet zabilježio bolji rezultat nego Univerzitet u Cambridgeu.

Na ovom svjetskom takmičenju Bosnu i Hercegovnu su predstavljali Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru i Univerzitet u Tuzli.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...