{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pravni eksperti OHR-a i Vlade RS-a nastavljaju razgovore

F
5.11.2007. u 16:53
0
0
Pravni eksperti OHR-a i Vlade RS-a nastavljaju razgovore
0
Pravni eksperti OHR-a i Vlade RS-a nastavljaju razgovore
Pravni eksperti OHR-a i Vlade Republike Srpske dogovorili su danas da će u srijedu i petak nastaviti razgovore koje vode u vezi s posljednjom odlukom Miroslava Lajčaka. Pozicije RS-a su ostale iste, što znači da očekuju da se osigura zaštita konstitutivnih naroda i entiteta koje, prema njihovom mišljenju, Lajčak nije ispoštovao.
Nakon današnjeg četverosatnog razgovra u Uredu OHR-a u Banjoj Luci rečeno je da će pravni eksperti sutra razmijeniti pismene tekstove mogućih dopuna odluke visokog predstavnika od 19. oktobra koja se odnosi na izmjene i dopune zakona o Vijeću ministara i poslovnike oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnik Vlade RS-a i ministar pravde Džerard Selman kazao je novinarima da su pozicije RS-a ostale iste - traži da se u vezi s Lajčakovim odlukama osigura zaštita konstitutivnih naroda i entiteta.

"Mi smatramo da autentičnim tumačenjem ne bismo dobili ništa posebno. Naš stav je i dalje da se mijenja norma, a ne da se donosi odluka o autentičnom tumačenju i stoga mislim da se suzio krug pravnih aspekata, ali ne da pregovora neće biti ili da nećemo doći do adekvatnog rješenja", kazao je ministar pravde RS-a, koji predvodi pravne eksperte Vlade RS-a.

Selman je dodao da je pozicija RS-a ostala ista i traži se određena zaštita konstitutivnih naroda i entiteta i da se obrazlože određena pitanja o kvorumu i o zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Ipak je naglasio da se došlo do približavanja određenih stavova i da se shvatilo zbog čega predstavnici RS-a traže dopunu Lajčakove odluke.

Visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak izjavio je u ponedjeljak u Banjoj Luci kako očekuje da će pravni tim stručnjaka OHR-a i Vlade RS-a uspjeti da pronađe odgovarajuće rješenje za novonastalu situaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: