BiH
0

Pravni eksperti OHR-a i Vlade RS-a nastavljaju razgovore

FENA/Sarajevo-x.com
Pravni eksperti OHR-a i Vlade Republike Srpske dogovorili su danas da će u srijedu i petak nastaviti razgovore koje vode u vezi s posljednjom odlukom Miroslava Lajčaka. Pozicije RS-a su ostale iste, što znači da očekuju da se osigura zaštita konstitutivnih naroda i entiteta koje, prema njihovom mišljenju, Lajčak nije ispoštovao.

Nakon današnjeg četverosatnog razgovra u Uredu OHR-a u Banjoj Luci rečeno je da će pravni eksperti sutra razmijeniti pismene tekstove mogućih dopuna odluke visokog predstavnika od 19. oktobra koja se odnosi na izmjene i dopune zakona o Vijeću ministara i poslovnike oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnik Vlade RS-a i ministar pravde Džerard Selman kazao je novinarima da su pozicije RS-a ostale iste - traži da se u vezi s Lajčakovim odlukama osigura zaštita konstitutivnih naroda i entiteta.

"Mi smatramo da autentičnim tumačenjem ne bismo dobili ništa posebno. Naš stav je i dalje da se mijenja norma, a ne da se donosi odluka o autentičnom tumačenju i stoga mislim da se suzio krug pravnih aspekata, ali ne da pregovora neće biti ili da nećemo doći do adekvatnog rješenja", kazao je ministar pravde RS-a, koji predvodi pravne eksperte Vlade RS-a.

Selman je dodao da je pozicija RS-a ostala ista i traži se određena zaštita konstitutivnih naroda i entiteta i da se obrazlože određena pitanja o kvorumu i o zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Ipak je naglasio da se došlo do približavanja određenih stavova i da se shvatilo zbog čega predstavnici RS-a traže dopunu Lajčakove odluke.

Visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak izjavio je u ponedjeljak u Banjoj Luci kako očekuje da će pravni tim stručnjaka OHR-a i Vlade RS-a uspjeti da pronađe odgovarajuće rješenje za novonastalu situaciju.