BiH
12

Pravio helikoptere i avione, a danas slika šipke

Anadolija
Šefik Torlo mostarski je slikar koji svakodnevno u svom ateljeu kraj Starog mosta slika i u svojoj 74. godini.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Tridesetpet godina radio je u nekadašnjem gigantu vojne vazduhoplovne industrije, mostarskom SOKO-olu, gdje je pravio helikoptere i avione. Kao avioelektričar, uvodio je i struju na helikopterima Gazela i avionima tipa Galeb.

"Danas je nekada 'velika ptica Hercegovine' SOKO običan 'lešinar' i simbol osiromašenja Mostara i Hercegovine, simbol svega što je pokradeno i uništeno", kaže Torlo.

"'Žali, Bože' – to je natpis koji treba staviti na ulaznu kapiju današnjeg SOKO-ola. Da smo nastavili praviti policijske helikoptere i mini mlazne putničke avione mogli smo napraviti čudo“, kaže Šefik i dodaje da je očito bio cilj da se desetkuje potencijal Mostara i Hercegovine kao snažne prirodne regije. "Tu je radilo 8.000 ljudi, gledam danas na reklmama one hobby/game helikoptere na daljinsko upravljanje – pa samo da to radimo, uspjeli bismo. Danas je SOKO ekonomski Jasenovac i ekonomska masovna grobnica. Umjesto da proizvodimo avione, proizvode se u Hercegovini lažni invalidi i lažni borci pa je zato moja penzija 400 maraka, a oni vozaju džipove i bijesna auta."

Nekada ga, kaže, "povuče" želja, pa napravi avion od papira. Mostarci danas i mogu samo praviti avione od papira, kaže.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"Najviše volim raditi motive Starog grada i šipke. Kad stranci dođu u moj atelje pa pitaju koliko košta, ja ih pitam hoće li sliku s kilo ili dva kila šipaka."

Šefik je u Mostaru bio sve vrijeme rata. "Ruke su mi od rata duže za deset centimetara. Toliko su se istegle koliko sam bidona sa vodom morao izvući na peti sprat, jer u Mostaru nije bilo vode u ratu, sve su nam zavrnuli".

No, on je i tada slikao, a poslije rata je odmah napravio velike izložbe u Norveškoj, Njemačkoj, Švicarskoj... Akvarel tehnika mu je specijalnost, a do sada je učestvovao u preko 100 kolektivnih izložbi i čak prije nekoliko godina je, sa svojim radom, pobijedio u žestokoj konkurenciji 55 slikara.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Bio je i tema BBC-ovog filma o umjetnicima u BiH. "Nema države gdje nema mojih slika: od Mandžurije do Singapura, od Malezije do Kine."

"Slikam iz zadovoljstva i ljubavi, ali manje bih radio da se može živjeti od penzije. Ali, ne može se. Pod stare dane motam škiju i učim puniti cigarete mašinicom, ali mi nikako ne ide. Lakše mi je bilo praviti helikoptere i avione", priča Torlo i dodaje: "Sreća da znam slikati svojim rukama, ali penzioneri koji tako nešto ne znaju, mogu se samo 'slikati'. Odlučio sam za kalendar napraviti 12 slika s motivima penzionerskog ručka. Prvi će specijalitet biti 'Odrezak od penzije', baš tako sam ga nazvao, ali onaj papirni odrezak od penzije koji ti poštar dadne. I to na tanjiru.“

Torlo ove godine obilježava 50 godina slikarskog rada i tim će povodom napraviti veliku izložbu i retrospektivu te izdati monografiju.