{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pravilnik o plaćama i drugim primanjima personala Kancelarije oficira za vezu s MJSJ u Den Haagu

F
7.2.2007. u 16:32
0
0
Pravilnik o plaćama i drugim primanjima personala Kancelarije oficira za vezu s MJSJ u Den Haagu
0
Pravilnik o plaćama i drugim primanjima personala Kancelarije oficira za vezu s MJSJ u Den Haagu
Predsjedništvo BiH danas je usvojilo Pravilnik o plaćama i drugim primanjima i nadoknadama osoblja Ureda oficira za vezu s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu, koji je potpuno usuglašen s državnim revizorima. «Ovo je prvi put da takav akt imamo i to je samo jedna od aktivnosti koja se tiče ispravljanja svih nepravilnosti na koje je ukazao Ured revizora BiH», kazao je danas član Predsjedništva BiH Željko Komšić na pres-konferenciji u Sarajevu.
Tim dokumentom su plaće oficira za vezu i osoblja kancelarija za vezu utvrđene posebno za rad u BiH, posebno za rad u Haagu.

Plaća za rad u BiH isplaćuje se zaposlenima u kancelarijama koji poslove i zadatke obavljaju u BiH, i to u domaćoj valuti, dok se plaća u eurima isplaćuje zaposlenima u kancelarijama koji poslove i zadatke obavljaju u Haagu.

Koeficijent za obračun plaća u BiH, u domaćoj valuti, iznosi 5,7 - za oficira za vezu s MKSJ u Haagu, 5,0 – za prevodioca tehnički sekretar i 5,3 – za dokumentaristu – arhivara.

Koeficijent za obračun plaća u Haagu, u eurima, iznosi 4,1 – za oficira za vezu s MKSJ u Haagu, 3,5 – za dokumentaristu – arhivara i 3,3 – za prevodioca – tehnički sekretar.

Osnovica za obračun plaća zaposlenima u kancelarijama oficira za vezu iznosi 999 KM, kako je to utvrdilo Vijeće ministara BiH odlukom o visini osnove za obračun plaća personala zaposlenog u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, od 21. jula 2005. godine, a osnovica za obračun plaća za rad u BiH iznosi 240 KM.

Prema usvojenom pravilniku, zaposlenome u Kancelariji, na radu u Haagu pripada dodatak na djecu, i to: za dijete do šest godina – u visini 20 posto osnovice za obračun plaće, za dijete do 14 godina – u visini 25 posto osnovice za obračun plaće, a za dijete od 14 do 26 godina (na redovnom školovanju) – u visini 30 posto osnovice za obračun plaće.

Za djecu zaposlenih u kancelarijama koja ne posjeduju potrebna znanja za pohađanje redovnih osnovnih i srednjih škola u Kraljevini Holandiji može se odobriti naknada u visini 50 posto stvarnih troškova školarine, s tim da naknada za jedno dijete ne može iznositi više od 5.000 američkih dolara za jednu školsku godinu. Novčana naknada za ishranu tokom rada – topli obrok – za zaposlene u Haagu iznosi dnevno dva posto od osnovice za obračun plaće.

Ovaj pravilnik se primjenjuje od 1. januara ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: