Charles English
0

Pravda mora biti zadovoljena

SRNA
Ambasador SAD u BiH Charles English izjavio je na komemorativnom skupu u Potočarima kod Srebrenice da se danas traži da pravda bude zadovoljena i ona se mora tražiti na razne načine.

"To mora uključivati potpuni prikaz zločina koji se dogodio ovdje i njegovu indentifikaciju, kao i procesuiranjem onih koji su ovdje počinili genocid. Ali, traženje pravde mora uključivati istinsku i potpunu obnovu ove nekada multietničke opštine, obnovu zasnovanu na nadi u bolju budućnost za sve njene građane", rekao je English.

On je dodao da traženje pravde znači smoći snagu da se prihvati odgovornost i smoći snagu da se oprosti, ali nikada ne zaboravi.

"Onima koji poriču ovaj genocid, koji ga pokušavaju minimizirati ili ne priznaju odgovornost za njegove posljedice poručujem da time samo čine da mrlja postane još veća i usložnjavaju ovaj zločin, a onima koji ovu tragediju iskorištavaju u političke svrhe kažem da time što čine ne iskazuju poštovanje prema žrtvama, niti daju utjehu onima koji za njima žale", smatra  English

On je rekao da je SAD daju podršku u zajedničkom radu na izgradnji svjetlije budućnosti Srebrenice.

	Komemoraciji prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić, delegacija Vlade Repiblike Srpske, grupa američkih kongresmena, ambasadori još nekih zemalja u BiH.