Valentin Inzko
0

"Pravda je zadovoljena"

SRNA
Valentin Inzko (Foto: Reuters)
Valentin Inzko (Foto: Reuters)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je da današnje hapšenje generala Ratka Mladića predstavlja kulminaciju višegodišnjeg napornog rada i da će pomoći da se sruše prepreke pomirenju u BiH.

Inzko je naveo da pravda sada može biti zadovoljena i da će hapšenje generala imati uticaj na odnose u jugoistočnoj Evropi.

''OHR je blisko sarađivao sa Haškim tribunalom i drugim organizacijama i agencijama u hapšenju haških optuženika i uništavanju mreža podrške'', rekao je Incko.

Faza suđenja za ratne zločine pred Tribunalom u Haagu, što se tiče BiH, sada ulazi u završnu fazu, saopšteno je iz OHR-a.

Inzko je naveo da je još mnogo optuženih za ratne zločine i da ti pojedinci moraju biti izvedeni na suđenje pred domaćim sudovima.

Međunarodna zajednica nastaviće da radi na tome da obezbijedi da pravosuđe BiH uživa svu podršku potrebnu da izvrši taj zadatak, navodi se u saopštenju.

General Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, protiv koga je Haški tribunal podigao optužnicu, uhapšen je danas u Lazarevu kod Zrenjanina.