BiH
0

Prava tržišna utakmica u BiH tek predstoji

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Mušić, ministar trgovine Desnica Radivojević, te direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Enes Ganić, sastali su se danas u sjedištu Vlade u Sarajevu sa visokom delegacijom turskih privrednika okupljenih u grupaciju "PER-DER“.

Grupacija okuplja 205 kompanija najrazličitijih djelatnosti, broji 25.000 uposlenih i ima godišnji prihod od 4,5 milijarde dolara.

Gosti su iskazali interesovanje za dugoročno ulaganje u proizvodne kapacitete za artikle koji bi bili namijenjeni zapadnoevropskom tržištu, te izgradnju robnih kuća i drugih velikih tržnih centara u našoj zemlji.

Premijer Federacije BiH kazao je kako prava tržišna utakmica u našoj zemlji tek predstoji, te dodao da najviše prostora za investiranje ima u prehrambenoj i drvnoj industriji. Posebno je naglasio da bi investiranje u prehrambenu industriju pospješilo ekonomsku održivost povratničke populacije jer je njihova aktivnost prevashodno vezana za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Premijer Branković je istakao da je prošla godina bila rekordna po obimu stranih investicija u FBiH, te dodao da je ova godina važna jer se očekuje još veći interes stranih ulagača, posebno kada se ima u vidu da bi se u njoj mogao okončati proces privatizacije u Federaciji BiH. Delegaciju turskih investitora, upoznao je i sa ambicioznim planovima Vlade FBiH, te ih pozvao da i drugim turskim privrednicima prenesu poruku da su dobrodošli da investiraju u našu zemlju.

Turska delegacija, koja će u naredna tri dana u našoj zemlji obilaziti za njih zanimljive kompanije i industrijske pogone, iskazala je interes i za zajednička ulaganja u prehrambenu i tekstilnu industriju.