Lažni prodavač na eBayu
0

'Prava' olimpijska baklja kod privrednika Grizelja

Sarajevo-x.com
Olimpijska baklja koja se prodaje na poznatom aukcijskom sajtu eBay nije ona kojom je Sanda Dubravčić zapalila olimpijski plamen u Sarajevu 1984. godine.

Ovo je za naš portal potvrdio Edin Numankadić, predsjednik Olimpijskog muzeja u Sarajevu koji je osnovan kako bi se trajno sačuvalo i baštinilo sjećanje na organiziranje jednog od najvećih sportskih događaja u glavnom gradu BiH.

Numankadić je istakao da je prije 25 godina olimpijski plamen donesen u fenjeru iz Olimpije u Grčkoj, te je do Sarajevo proputovao cijelom Jugoslavijom.

"Olimpijski plamen je prešao više od 5.200 kilometara, a nosilo ga je oko 1.900 ljudi. Za te prilike, japanska korporacija 'Mizuno' proizvela je oko hiljadu baklji koje su kasnije ljudi dobijali kao poklon ili suvenir. Sada neki od njih u vremenu teške ekonomske situacije pokušavaju prodati suvenir, tvrdeći da je to baklja sa kojom je '84. godine zapaljen plamen na Koševu, što u svakom slučaju nije tačno", odgovara Numankadić.

On pojašnjava da su u Olimpijskom muzeju u Sarajevu sačuvane tri olimpijske baklje, fenjer u kojem je donesen plamen, te odijelo u kojem je Sanda, hrvatska takmičarka u umjetničkom klizanju, koja se takmičila pod zastavom Jugoslavije, upalila olimpijski plamen.

"Autentična baklja koju je Sanda nosila i koja je napola izgorjela trenutno se nalazi u vlasništvu bh. privrednika Tomislava Grizelja", kazao je Numankadić, priznajući da ne zna kako je baklja dospjela u njegovo vlasništvo.

Podsjećamo, jučer je naš portal objavio vijest da je na eBayu objavljen oglas kojim ponuđač pod nazivom 'Bosnae collectibles' daje na prodaju ovaj vrijedni muzejski eksponat iz vremena Olimpijskih igara u Sarajevu. Nepoznata osoba iz Bosne i Hercegovine baklju tešku 780 grama i dugu 57,7 centimetara na kojoj je ispisano "Sarajevo '84" prodaje je za 1.999 američkih dolara.