{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prava nacionalnih manjina u FBiH trebaju biti zakonom uređena

F
28.5.2007. u 14:34
0
0
Prava nacionalnih manjina u FBiH trebaju biti zakonom uređena
0
Prava nacionalnih manjina u FBiH trebaju biti zakonom uređena
Prava nacionalnih manjina u Federaciji BiH trebaju biti zakonom uređena, a građani pripadnici nacionalnih manjina moraju biti ravnopravni građani Bosne i Hercegovine istaknula je, između ostalog, potpredsjednica Federacije BiH Spomenka Mićić.
Spomenka Mićić je ovo istaknula na sastanku koji je danas u njenom kabinetu održan s predstavnicima nacionalnih manjina, Biroa za ljudska prava i predstavnicima federalnih ministarstava pravde i obrazovanja.

U saopćenju iz kabineta potpredsjednice FBiH se navodi da bi Parlament u najkraćem roku trebao pokrenuti proceduru usvajanja zakona kako bi desetine hiljada građana Federacije, pripadnika nacionalnih manjina, bili u mogućnosti uživati sva prava koja im garantuju kako međunarodni standardi tako i Ustav i drugi zakoni u Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednica Mićić je dala punu podršku nastojanjima predstavnika nevladinih organizacija koje zastupaju prava nacionalnih manjina i predstavnicima Biroa za ljudska prava u nastojanju da u partnerskom odnosu s odgovornim institucijama vlasti u najkraćem roku bude pripremljen tekst zakona koji bi bio upućen u Parlament Federacije.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine treba omogućiti sudjelovanje predstavnika nacionalnih manjina u procesu pripreme teksta zakona koji bi sva pitanja od značaja za očuvanje identiteta manjina u FBiH i puno uživanje svih prava, regulirao na način da omogući aktivno sudjelovanje nacionalnih manjina u svim segmentima društvenog života, istaknuli su predstavnici Biroa za ljudska prava.

Potpredsjednica Mićić je dala punu podršku inicijativi nevladinih organizacija koje su sudjelovale na sastanku u nastojanjima da budu prepoznate kao partneri institucijama vlasti i da im bude osigurano aktivno učešće u procesima kreiranja politika i donošenja odluka koje se odnose na grupe građana koje ove organizacije zastupaju.

"Jedino u partnerstvu s nevladinim sektorom možemo osigurati da istinski interesi različitih grupa građana budu zastupljeni u procesima kreiranja politika, te da građani na taj način ostvare pravo aktivnog sudjelovanja u procesima koji se na njih odnose" istaknula je potpredsjednica Spomenka Mićić.

Svi su sudionici sastanka bili optimistični kada je riječ o potrebnom vremenu za usvajanje zakona i očekuju da će Parlament Federacije do kraja godine usvojiti zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina u Federaciji čime bi zakonodavni okvir za zaštitu prava manjina u Bosni i Hercegovini bio u potpunosti uspostavljen.

Okvirni Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina je usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine još u aprilu 2003. godine, a Narodna skupština Republike Srpske je isti zakon usvojila 2005. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: