Redovno u 12 sati
133

Pratite uživo obraćanje iz Vlade Federacije BiH o koronavirusu

D. Be.
Članovi Federalnog štaba civilne zaštite obratit će se javnosti prema već utvrđenom rasporedu tačno u 12 sati te iznijeti nove podatke o epidemiološkoj situaciji u FBiH u vezi s koronavirusom. Press konferenciju pratite uživo na portalu Klix.ba.

Predviđeno je da se javnosti danas obrate premijer Federacije BiH Fadil Novalić, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar i predsjednica Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Sanela Pašić.

Prema posljednjim podacima do početka konferencije za medije, u Bosni i Hercegovini je registrovano ukupno 185 slučajeva zaraze, od čega 121 u Republici Srpskoj, a 64 u Federaciji BiH.

Federalni štab civilne zaštite u novom sastavu, koji je sinoć održao sjednicu, osim odluke o nabavci 170 hiljada testova za detekciju koronavirusa, odlučio je da nabavi i milion zaštitnih maski i rukavica.

Vlada FBiH jučer je izmijenila Uredbu o Federalnom štabu civilne zaštite. Prema izmjenama, Federalni štab čine komandant, načelnik i još sedam članova. Sjednice Federalnog štaba, na zahtjev načelnika Federalnog štaba, kako je precizirano, obavezno saziva i njima predsjedava komandant Federalnog štaba. Federalna vlada je, danas donesenim rješenjem, za komandanta Federalnog štaba civilne zaštite postavila zamjenicu premijera FBiH i federalnu ministricu finansija Jelku Milićević, za načelnika direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, a za članove Federalnog štaba civilne zaštite direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića, zamjenika direktora Federalne uprave policije Ensada Kormana, direktora Zavoda za javno zdravstvo Davora Pehara, direktora Federalne direkcije robnih rezervi Tonču Bavrku, sekretara Crvenog križa FBiH Namika Hodžića te pomoćnike direktora Federalne uprave civilne zaštite Sanitu Alagić i Mustafu Kadribegovića.

U Federaciji BiH su zbog ozbiljnosti situacije do sada uvedene mjere kao što su zabrana kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina, policijski sat od 18 sati do 5 ujutro za sve građane te niz drugih mjera u cilju zaustavljanja širenja virusa.