|

Pratili smo spremanje obroka za 700 migranata na Vučjaku: Šta jedu za doručak i ručak

Pratili smo spremanje obroka za 700 migranata na Vučjaku: Šta jedu za doručak i ručak
67
D. Be.
30.10.2019. u 09:50
58
komentara
67

dijeljenja
Ekipa portala Klix.ba jutros je posjetila kuhinju Crvenog križa u Bihaću gdje je pratila kako teku pripreme i pripremanje doručka i ručka za blizu 700 migranata u kampu Vučjak.
Nakon spremanja hrane podjela se vrši s ekipom mobilnog tima Crvenog križa Unsko-sanskog kantona, a kako saznajemo, danas će biti podijeljene deke, vreće za spavanje i topla odjeća s obzirom na niske temperature zraka i činjenicu da je jučer u Bihaću počela padati kiša.

"Nakon doručka oko 15 sati ćemo podijeliti topli obrok, odnosno ručak", rekao nam je Selam Midžić iz CK Bihać.

U kuhinji nam kažu da se doručak sastoji od hljeba, namaza i čaja, dok obrok za ručak uvijek sadrži neko meso i salatu. Također saznajemo da se u kuhinji vodi računa o navikama, odnosno običajima migranata, pa se zbog državljana Afganistana i Pakistana posebno pazi sa začinima.

Radnici kuhinje, ali i ostali volonteri Crvenog križa, izdržavaju napor koji je vezan za kamp Vučjak, odnosno uspijevaju odraditi svoje zadatke zahvaljujući donatorima koji svakodnevno dostavljaju odjeću, obuću, ali i finansijska sredstva koja služe za nabavku hrane.

"Hvala svima koji daju doprinos kako bi izdržali period i pomogli ljudima dok se ne pronađu nove adekvatne lokacije za migrante", dodao je Midžić.

Situacija na području USK, a posebno u kampu Vučjak, postaje sve teža s obzirom na to da dolazi zimski period, a mnogi migranti nemaju osiguran adekvatan smještaj. Samo se na Vučjaku prema posljednjim podacima nalazi najmanje 700 migranata.
Prijavi grešku


Komentari (58)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...