Mnogo posla
67

Pratili smo spremanje obroka za 700 migranata na Vučjaku: Šta jedu za doručak i ručak

D. Be.
Ekipa portala Klix.ba jutros je posjetila kuhinju Crvenog križa u Bihaću gdje je pratila kako teku pripreme i pripremanje doručka i ručka za blizu 700 migranata u kampu Vučjak.

Nakon spremanja hrane podjela se vrši s ekipom mobilnog tima Crvenog križa Unsko-sanskog kantona, a kako saznajemo, danas će biti podijeljene deke, vreće za spavanje i topla odjeća s obzirom na niske temperature zraka i činjenicu da je jučer u Bihaću počela padati kiša.

"Nakon doručka oko 15 sati ćemo podijeliti topli obrok, odnosno ručak", rekao nam je Selam Midžić iz CK Bihać.

U kuhinji nam kažu da se doručak sastoji od hljeba, namaza i čaja, dok obrok za ručak uvijek sadrži neko meso i salatu. Također saznajemo da se u kuhinji vodi računa o navikama, odnosno običajima migranata, pa se zbog državljana Afganistana i Pakistana posebno pazi sa začinima.

Radnici kuhinje, ali i ostali volonteri Crvenog križa, izdržavaju napor koji je vezan za kamp Vučjak, odnosno uspijevaju odraditi svoje zadatke zahvaljujući donatorima koji svakodnevno dostavljaju odjeću, obuću, ali i finansijska sredstva koja služe za nabavku hrane.

"Hvala svima koji daju doprinos kako bi izdržali period i pomogli ljudima dok se ne pronađu nove adekvatne lokacije za migrante", dodao je Midžić.

Situacija na području USK, a posebno u kampu Vučjak, postaje sve teža s obzirom na to da dolazi zimski period, a mnogi migranti nemaju osiguran adekvatan smještaj. Samo se na Vučjaku prema posljednjim podacima nalazi najmanje 700 migranata.