{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prahistorijske kamene kugle i u Kladnju

F
3.8.2007. u 15:00
0
0
Prahistorijske kamene kugle i u Kladnju
0
Prahistorijske kamene kugle i u Kladnju
Članovi Upravnog odbora Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Vlatko Doleček, Jovo Jovanović, Ahmed Bosnić i Semir Osmanagić obišli su jučer novopronađene lokacije kamenih kugli u Kladnju i okolici.
Na poziv bivšeg te sadašnjeg gradonačelnika Kladnja Bahrije Jusupovića i Fuada Imamovića stručnjaci Fondacije su posjetili šumu u blizini sela Pauč, potok kod sela Tuholj i centar Kladnja gdje se nalaze pravilne kamene sfere.

Kugle su, prema riječima prof. dr. Amira Meškovića s RGG fakulteta u Tuzli, koji je radio njihovu analizu građene od kalcita. Pošto se u okolici nalazi samo krečnjak očigledno je da ih je čovjek u dalekoj prošlosti donio s drugih lokacija.

Površina im je glatka i jasno pokazuju znakove da su obrađivane, a možda i izlijevane nama nepoznatom tehnologijom. Ove kugle su samo dio mreže kamenih kugli koje se nalaze u svim krajevima BiH.

Fondacija je u toku 2006. inicirala osnivanje Arheološkog parka: "Bosanske kamene kugle" sa sjedištem u Zavidovićima gdje se nalazi najveći broj ovih prahistorijskih megalitnih kugli. Dosada je pronađeno dvadesetak lokacija od Banje Luke (sela Trn i Slatina) do Teočaka, Olova, Sanskog Mosta, Zenice, Kaknja, Vareša, Srebrenika, Maglaja, Konjica, Mostara…

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: