{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prahistorijske kamene kugle i u Kladnju

F
3.8.2007. u 15:00
0
0
Prahistorijske kamene kugle i u Kladnju
0
Prahistorijske kamene kugle i u Kladnju
Članovi Upravnog odbora Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Vlatko Doleček, Jovo Jovanović, Ahmed Bosnić i Semir Osmanagić obišli su jučer novopronađene lokacije kamenih kugli u Kladnju i okolici.
Na poziv bivšeg te sadašnjeg gradonačelnika Kladnja Bahrije Jusupovića i Fuada Imamovića stručnjaci Fondacije su posjetili šumu u blizini sela Pauč, potok kod sela Tuholj i centar Kladnja gdje se nalaze pravilne kamene sfere.

Kugle su, prema riječima prof. dr. Amira Meškovića s RGG fakulteta u Tuzli, koji je radio njihovu analizu građene od kalcita. Pošto se u okolici nalazi samo krečnjak očigledno je da ih je čovjek u dalekoj prošlosti donio s drugih lokacija.

Površina im je glatka i jasno pokazuju znakove da su obrađivane, a možda i izlijevane nama nepoznatom tehnologijom. Ove kugle su samo dio mreže kamenih kugli koje se nalaze u svim krajevima BiH.

Fondacija je u toku 2006. inicirala osnivanje Arheološkog parka: "Bosanske kamene kugle" sa sjedištem u Zavidovićima gdje se nalazi najveći broj ovih prahistorijskih megalitnih kugli. Dosada je pronađeno dvadesetak lokacija od Banje Luke (sela Trn i Slatina) do Teočaka, Olova, Sanskog Mosta, Zenice, Kaknja, Vareša, Srebrenika, Maglaja, Konjica, Mostara…

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: