Igor Radojičić
0

'Prag podržava zatvaranje OHR-a'

SRNA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić izjavio je Srni da Češka smatra da je OHR iscrpio dosadašnji kapacitet i da bi trebalo što prije bude transformisan.

Radojičić je rekao da se bez značajnog napretka u rješavanju pitanja raspodjele državne imovine teško može očekivati donošenje odluke o transformaciji OHR-a u novembru, kada se održava naredna sjednica Vijeća za provođenje mira.

„Novembar je ključni datum, jer tada je naredna sjednica Savjeta za provođenje mira, a iduća godina je već izborna. I naši (češki) sagovornici bili bi veoma zadovoljni kada bi se u novembru mogla donijeti ta odluka'', istakao je Radojičić u telefonskoj izjavi Srni iz Praga, gdje boravi u zvaničnoj posjeti zajedno sa premijerom RS Miloradom Dodikom.

Radojičić je rekao da su on i premijer RS na sastancima u Češkoj upozoravali da pojedini krugovi traže ulazak BiH u ustavne promjene.

''Tražili smo od naših čeških sagovornika da se unutar EU podrži stav da su ustavne promjene unutrašnje pitanje i da do bilo kakvog ustavnog razgovora i promjena može doći samo unutrašnjim dogovorom u BiH, a ne nametanjem sa strane'', naglasio je Radojičić.

On je naglasio da Češka snažno podržava evropski put BiH, koja mora prihvatiti niz novih evropskih standarda. 

''Nadamo se da ćemo sa izdavanjem biometrijskih pasoša ispuniti vrlo krupan zadatak i da bi onda BiH, odnosno njeni građani, brzo nakon građana Srbije, Crne Gore i Makedonije dobili dobili bezvizni režim u toku naredne godine'', izjavio je Radojičić Srni iz Praga. 
Oni sutra završavaju posjetu Češkoj.