|

Prag: Lideri nisu postigli dogovor o izboru u Dom naroda, počeli bilateralni sastanci

Prag: Lideri nisu postigli dogovor o izboru u Dom naroda, počeli bilateralni sastanci
159
S
SRNA
2.12.2013. u 18:30
184
komentara
159

dijeljenja
Prag: Lideri nisu postigli dogovor o izboru u Dom naroda, počeli bilateralni sastanci Foto: Arhiv
Tokom plenarnog dijela sastanka političkih lidera iz BiH u Pragu nije postignut dogovor o izboru u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekao je Srni jedan od učesnika razgovora.
"Dogovor nije postignut i sada su počeli bilateralni sastanci", rekao je izvor Srne.

U Pragu se održava sastanak lidera sedam vodećih stranaka u BiH na kojem će pokušati postići dogovor o provođenju odluke "Sejdić-Finci".

U razgovorima učestvuju i komesar za proširenje EU Štefan Fuele, ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, kao i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a.

Stranke iz Federacije BiH vodile su proteklih mjeseci razgovore uz pomoć eksperata Evropske komisije, kako bi se dogovorile o modelu izbora za Predsjedništvo BiH koji bi se primijenio u FBiH, ali dogovor nije postignut.

Stranački lideri su u oktobru na sastanku u Briselu potpisali principe za provođenje odluke "Sejdić-Finci" u kojima je, između ostalog, navedeno da će tri člana Predsjedništva BiH biti birana direktnim izborom, gdje će dva člana biti birana iz FBiH, a jedan iz Republike Srpske.
Prijavi grešku


Komentari (184)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...