BiH
0

PPDIVUT: Biber obmanjuje radnike

Sarajevo-x.com
Dva politička "lidera“ napaćenih i gladnih građana i radnika dogovorili su se protokolarno kako prevariti radnike na sebi svojstven način, smatraju u Samostalnom sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH (PPDIVUT).

"Potpisanim protokolom obećaše da će neke socijalno - zaštitne mjere socijalno ugroženih tek pokrenuti, u kojima je i povećanje bruto satnice za 10 %, a neke mjere bi kako rekoše mogle biti ako bog da do kraja 31.06.2008. godine. Ovo je pravi primjer kako zamrznuti ostvarivanja prava bar onih koji nešto rade, da im se obezbjedi redovnije usklađivanje ono malo crkavice što primaju. Ovakvim načinom se, na žalost zaustavlja takva mogućnost, jer do ponovnog nekog protokola ko zna koliko će se cijene povećavati, a stomaci građana i radnika sve prazniji biti", navodi se u saopćenju PPDIVUT-a.

U istom saopćenju se pitaju kako onda ne reći i radnicima i javnosti da je protokolarni susret dvaju "lidera“ imao za cilj spašavanje propale Vlade FBiH. Pa zar nije bilo pametnije Edhemu Biberu, ako se već predstavlja radničkim liderom da traži u ime gladnih i napaćenih radnika ostavku Vlade, koja je već svojim postupcima pokazala koliko joj je stalo do građana i radnika.

"Kako je moguće da Savez sindikata BiH slučaj robnih rezervi ne zapazi? Kako je moguće da na jedno novinarsko pitanje na protokolarnom sastanku, da se u svim granama gube radna mjesta, a da javna administracija tome odoljeva, Premijer Branković kao i obično ima svoj sebi svojstven odgovor, od kojeg radnici nemaju apsolutno nikakve koristi", stoji u saopćenju.

Članovi PPDIVUT-a smagtraju da je očito da je i ova farza razotkrivena. Biber ima zadatak da spašava propalu Vladu FBiH, a da Vlada zauzvrat nekako ubijedi poslanike Federalnog parlamenta na opravdanost revizije tzv. Markovićeve privatizacije, kako bi i ono malo po tom zakonu spašenih proizvodnih organizacija, opljačkali i ostavili radnike bez posla.

"Očigledno, Premijer FBiH Nedžad Branković i Biber ne znaju da u robnim rezervama ima tek toliko poljoprivredno - prehrambenih proizvoda da bi jedva mjesec dana narodne kuhinje u FBiH preživjele. Pa kako te Edheme Biberu nije više sramota da godinama radnicima pokazuješ samo jedan put, i to put u beznađe. Radnici koje ti zastupaš više nemaju mjesta na putu prema kuhinjama, jer su sva popunjena. Ti si jedino po tome prepoznatljiv. Možda će te ponovo neko predložiti za neko od priznanja, jer to što ti radiš neko će vjerovatno dobro cijeniti, jer nije malo danas kao rezultat takvog rada, imati još hiljade novih radnika bez posla", naglašeno je u saopćenju PPDIVUT-a čiji je predsjednik.Mahmed Avdag.