Britanska studija
83

Poznato koja kombinacija vakcina daje najbolji imunološki odgovor

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Velika britanska studija o kombiniranju vakcina protiv korone pokazala je bolji imunološki odgovor u pacijenata koji su primili prvu dozu vakcine AstraZenece ili Pfizer-BioNTecha, a devet sedmica kasnije dozu vakcine Moderne.

"Ustanovili smo da je u cijelome svijetu imunološka reakcija na kombinaciju vakcina doista dobra..., zapravo je viša od praga postavljenog kod dviju doza vakcine Oxford-AstraZenece", rekao je Reutersu Matthew Snape, profesor na Oxfordu koji stoji iza istraživanja pod nazivom Com-COV2.

Rezultati koji idu u prilog fleksibilnoj primjeni vakcina daju nadu siromašnim državama koje će možda biti primorane kombinirati vakcine različitih farmaceutskih kompanija u prvoj i drugoj dozi, ponestane li im zaliha, dodaje.

"Mislim da će podaci iz ove studije biti posebno zanimljivi zemljama s niskim i srednjim dohotkom, u kojima se stanovnici još uvijek vakcinišu prvim dvjema dozama. Želimo reći da se ne morate čvrsto držati pravila o primanju vakcina istog proizvođača kada dobivate drugu dozu... i da je u redu primiti različite vrste vakcina, osobito ako to ubrzava program vakcinisanja", rekao je Snape.

Primite li nakon AstraZenecine vakcine dozu Moderne ili Novavaxa, u organizmu će se potaknuti proizvodnja većeg broja antitijela i bolji odgovor T-stanica u usporedbi s vakcinisanjem dvjema dozama AstraZenece, pojasnili su naučnici s Univerziteta Oxford.

Studijom provedenom na 1.070 dobrovoljaca ustanovljeno je i to da se vakcinisanje Pfizer-BioNTechovom vakcinom, nakon koje je uslijedilo vakcinisanje Moderninom pokazalo boljim u odnosu na dvije uobičajene doze Pfizer-BioNTecha.

Vakcinisanje Pfizer-BioNTechovom pa Novavaxovom vakcinom potaknulo je proizvodnju većeg broja antitijela u usporedbi s vakcinisanjem dvjema dozama vakcina AstraZenece, tvrde naučnici.

Rezultati studije Univerziteta u Oxfordu, koji su objavljeni u medicinskom časopisu Lancet, ne izazivaju zabrinutost kada je posrijedi sigurnost.