Vrše se provjere
79

Poznati klasteri za četiri novozaražene osobe u Sarajevu, peta bez ranije poveznice

D. Be.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Posljednji slučajevi zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo koji su potvrđeni u noći s ponedjeljka na utorak vezani su za dva ranija klastera, dok jedan slučaj za sada nema poveznicu, saznaje Klix.ba.
Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od 72 uzorka pet ih je bilo pozitivno na prisustvo koronavirusa (tri s područja općine Centar, a dvije s Ilidže).

Tri pacijenta su vezana za klaster u vezi s predsjednikom Privredne komore FBiH Mirsadom Jašarspahićem kojem je koronavirus potvrđen prošle sedmice. Naime, kao što je već poznato, Jašarspahić je testiran 19. marta, a nakon što je 13. marta bio u kontaktu s direktorom Igmana d. d. Konjic Đahidom Muratbegovićem, kod kojeg je također potvrđen virus.

Četvrta osoba kod koje je sinoć potvrđen koronavirus je vezana za klaster preminule žene s područja Općine Ilidža, dok peti pacijent nema vezu s ranije utvrđenim klasterima. Tako su utvrdili epidemiolozi i zdravstveni radnici po uzimanju ankete i anamneze.

U Kantonu Sarajevo do danas su potvrđena 24 slučaja koronavirusa, a registrovano je i devet klastera. Do sada su u ovom kantonu testirane ukupno 272 osobe.

U samoizolaciji u KS trenutno su 1.962 osobe, a 1.152 su izašle iz samoizolacije.