Imenovanje u petak
3

Poznata imena ministara u budućoj vladi u Goraždu

Piše: E. A.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Parlamentarna većina u Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona najvjerovatnije će u petak 26. aprila na vanrednoj sjednici imenovati novu kantonalnu vladu.

Prema koalicionom sporazumu SDA će , osim premijerke, imati i dvije ministarske pozicije. Na čelu ministarstva pravosuđa, uprave i radnih odnosa bit će još jedna žena, a to je Nataša Danojlić, dok je u skladu sa odlukom kadrovske komisije SDA, za poziciju ministra zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih lica predložen Eniz Halilović.

Budući ministar finansija kojeg je delegirala Nezavisna bosanskohervegovačka lista je Šemso Muslić, a ova stranka za ministra urbanizma, prostornog uređenja i zaštitu okoliša predlaže Bojana Krunića. U raspodjeli pozicija mjesto ministra privrede pripalo je A-SDA/Nezavisni blok, a na ovoj poziciji će se naći Mensud Arnaut. Budući ministar za boračka pitanja je Edin Aganović iz SzBIH, dok je ministrica MUP-a Nizama Rišljanin, kadar Goraždanske priče.

Prijedlog za ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport iz Demokratske fronte trebao bi biti poznat do sutra, no kako saznajemo na ovoj poziciji će se najvjerovatnije naći Arman Bešlija.

Sada je već izvjesno da će Vlade predvoditi Aida Obuća iz SDA nakon što je okončana procedura davanja saglasnosti od kadrovske komisije SDA. Ovakav prijedlog sutra će, kako saznajemo, biti dostavljen i predsjedavajućoj Skupštine BPK Editi Velić.

Prvi put od osnivanja, vladu ovog kantona predvodit će žena i to predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde iz prethodnog saziva.

"Još ništa zvanično nije stiglo, ali nadam se da će vrlo brzo prijedlog za mandatara biti dostavljen od Kluba SDA. Procedura je takva da predsjedavajuća uz konsultacije sa zamjenikom imenuje kandidata za premijera, dok će skupština donijeti odluku o potvrđivanju Vlade BPK. Sutra bi trebao biti održan sastanak na kojem ćemo dogovoriti i održavanje vanredne sjednice Skupštine na kojoj će biti imenovana nova Vlada. To bi se trebalo desiti do kraja sedmice", izjavila je Edita Velić, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

Skupštinsku većinu koju u BPK predvodi SDA, čine i NBL, DF, SzBiH, SBB, Goraždanska priča i A-SDA/NB.

U opoziciji su SDP i Naša stranka, čiji je stav o neučestvovanju u vlasti sa SDA od ranije poznat. S druge strane tu je i Liberalna stranka koja u skupštini kantona ima čak pet poslanika, te je nakon SDA dobila i najveći broj mandata na izborima. Iako su poslanici LS-a od početka bili spremni ući u vlast, to se nije desilo zbog činjenice da dio SDA , a potom i većina njihovih sadašnjih koalicionih partnera nije bila za to.

Tako se sve izvijesnijim čini i potezanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa na koji bi se mogao pozvati dio poslanika ove stranke.