Borac za ljudska prava
54

Poznata banjalučka advokatica napadnuta u centru grada, nasilnik joj prijetio i pokušao je udariti

N. V.
Foto: Siniša Pašalić
Foto: Siniša Pašalić
Poznata advokatica i borkinja za ljudska prava Jovana Kisin Zagajac napadnuta je danas u Banjoj Luci. Ona ističe kako ovo nije prvi put te da joj se i ranije dešavalo da bude meta zbog onoga o čemu govori.

"Postalo je već uobičajno da nakon što pišeš nepopularne stvari i ti sam dobiješ po nosu. Kad god sam osudila nasilje, pozvala na mir i civilizovano ponašanje i stala u odbranu žrtve i sama sam bila predmet napada bilo verbalnih ili fizičkih. Pa tako i ovaj put nakon nekolicine uvredljivih i prijetećih poruka u inboxu upravo me u Gospodskoj ulici fizički i verbalno napao beskućnik i alkoholičar od ranije poznat policiji (kako i sami rekoše)", kazala je Kisin Zagajac.

Ona je danas u centru Banje Luke verbalno napadnuta, a za dlaku je izbjegla fizički kontakt, odnosno udarac. Kako navodi za Klix.ba, nasilnik ju je presreo na ulici, unosio joj se u lice, prijetio i psovao, a zatim i zamahnuo da je udari.

"Uspjela sam izbjeći udarac i odmah pozvati policiju", kazala je ona.

Na svom Facebooku je napisala status o ovom problemu s kojim se i ranije suočavala prilikom čega ističe da policija nije uradila ništa po tom pitanju.

"Svaki put prijavim, svaki put policija dođe na lice mjesta, ponašaju se uredno, ljubazno, pomalo nezainteresovano, upišu moje podatke, identifikujemo počinioca, svaki put se slučaj završi bez uzimanja zvanične izjave bez pokretanja bilo kakvog postupka... Iako mi je komandir PS Centar lično saopštio da je protiv počinioca koji me napao prošle godine pokrenut postupak, ja ni do danas nemam nikakve informacije o tome", poručila je.

Nakon što je policija danas stigla na mjesto incidenta, ona je pronašla napadača i pokazala o kome je riječ, no navodi kako ne zna da li je uopšte priveden.

"I danas, nakon što sam rekla "eno ga", jer je bio udaljen svega 50-ak metara nakon što je policija stigla, oni su otišli i razgovarali sa njim. Napadač nije bježao od njih, stajao je i čekao da mu priđu. Nakon toga su zajedno sa njim skrenuli kod Citadele bez ikakvog saznanja šta se na kraju desilo...Svjedoka kojeg sam sama obezbijedila nisu ni upisali", kazala je.

Na kraju dala je svoju ocjenu društva u kojem živimo kazavši da mržnja raste i da gledamo sve više nasilja te je izrazila sumnju u tezu da su brojni napadi i negativna dešavanja - samo slučajnost.

"Pitam se da li smo postali društvo kojem je ok da sprovodi nasilje nad nekim samo zato što osuđuje nasilje. Dan je kratak, a noću vrlo lako završiš u policijskoj stanici. Ne ako si nasilnik. Već ako puno pričaš. Pitam se, da li bi upalilo da tih 50 maraka koliko ćušnemo za napad na drugog mogli ćušnuti za elementarnu ljudskost i civilizovanost. Kad već ferceramo na mito može li barem jedan za plemenit cilj?", zaključila je.

Kisin je inače veliki borac za ljudska prava, posebno se angažovala tokom protesta "Pravda za Davida" te usljed usvajanja kriminalizacije klevete. Njen rad, koji je često "pro bono" kada je riječ o marginalizovanim grupama, nailazio je na brojne pozitivne komentare u regionu.