Istraga SIPA-e
4

Poznat identitet osobe koja je uputila dojavu o postavljenoj bombi u ambasadi Velike Britanije

SRNA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) utvrdili su identitet osobe koja je u srijedu, 26. septembra, uputila lažnu dojavu da je u Ambasadi Velike Britanije u BiH postavljena eksplozivna naprava.

Osoba je pronađena u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom, a pod nadzorom Tužilaštva BiH i jučer je nad njim izvršena kriminalistička obrada, saopšteno je iz SIPA-e.

U narednom periodu, kako se navodi, Tužilaštvu BiH bit će dostavljen izvještaj protiv te osobe za krivično djelo zbog postojanja osnova sumnje ugrožavanje lica pod međunarodnom pravnom zaštitom.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH prijavila je u 26. septembra kantonalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova da je postavljena bomba na parkingu u Ulici Hamdije Ćemerlića koji koristi i federalni Zavod za vodoprivredu i druge institucije.

Kontradiverzionim pregledom utvrđeno je da je bila lažna dojava o postavljenoj ekspolozivnoj napravi na parkingu u krugu zgrade u kojoj se nalazi Ambasada Velike Britanije u BiH.