BiH
12

Poziv za sufinansiranje zapošljavanja u nekim kantonima zatvoren osam minuta nakon objavljivanja

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2017. godine, koji je jučer objavljen na internet stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje, obustavljen je u kratkom periodu zbog velike zainteresiranosti poslodavaca.

"Apliciranje se vrši putem stranice Federalnog zavoda za zapošljavanje, a raspoloživa sredstva za taj program su ograničena. Kada se popuni određena kvota, s obzirom na to da imaju raspoloživa sredstva, javni poziv se automatski zatvara", kazao nam je glasnogovornik FZZZ-a Haris Čuljević.

Dodao je da je interes poslodavaca bio toliko veliki da su jučer ujutro, za većinu kantona, morali obustaviti javni poziv zato što nisu imali dovoljno sredstava da zadovolje potrebe i zahtjeve svih poslodavaca koji su imali namjeru da se prijave.

"Kvote su određene prema kantonima i imaju određeni kriteriji. U programu sufinansiranja zapošljavanja 2017. godine je određeno koliko sredstava ide za koji kanton. Kada se za određeni kanton popune kvote, mi javni poziv moramo obustaviti. Za neke kantone smo za 7-8 minuta morali zatvoriti javni poziv", kazao je Čuljević, dodavši da su odmah objavili spisak poslodavaca koji su aplicirali.

Iz Federalnog zavoda za zapošljavanje ističu da u potpunosti razumiju nezadovoljstvo nezaposlenih osoba i poslodavaca, no da jednostavno nije moglo drugačije.

Za Program sufinansiranja zapošljavanja 2017. godine namijenjena su sredstva od 18 miliona konvertibilnih maraka. Međutim, donesena je odluka da će javni pozivi za taj program biti podijeljeni u tri dijela.

"Za jučerašnji javni poziv na raspolaganju je bila jedna trećina sredstava, znači šest miliona KM. Tokom godine će biti raspisana još dva javna poziva da se i onih preostalih 12 miliona ugovori i utroši, tako da oni koji nisu stigli aplicirati ovaj put, imat će priliku aplicirati kad bude javni poziv naredni put", zaključio je Čuljević za Klix.ba.