Premijer Nikšić objasnio
0

"Poziv za prikupljanje podataka za umirivanje javnosti"

FENA
Premijer FBiH Nermin Nikšić
Premijer FBiH Nermin Nikšić
U povodu javnoga poziva za prikupljanje podataka o registriranom radnom stažu u FBiH, za koji nije uplaćen doprinos za penziono i invalidsko osiguranje zaključno s decembrom prošle godine, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je danas u Mostaru kako je riječ o pozivu koji je trebao samo evidentirati dugove, pa čak, kako je rekao, "i da se umiri javnost".

Kako je premijer objasnio na konferenciji za novinare, održanoj za vrijeme sjednice Federalne vlade, nema potrebe za produživanjem roka, koji je bio 30. septembra, jer to ne znači da oni koji se nisu registrirali, sada gube svoja prava, budući to pravo mogu regulirati zakonom.

Po njegovim rječima, to isto ne znači da će Vlada preuzeti na sebe dug i platiti neuplaćeno nego će samo prolongirati rok preduzećima koja duguju za neplaćene doprinose.

"To praktični znači da ćemo pokušat rasteretiti pravne subjekte koji su dužni uplatiti neuplaćene doprinose, kako bi mogli dalje normalno funkcionirati, odnosno imat će određeno vremensko razdoblje, tj., povlastice na način da 'razvodne' to plaćanje.

Mišljenja smo da netko tko je dužan primjerice pola miliona KM za penziono osiguranje ne mora te novce odmah uplatiti ukoliko će radnici, na koje se to odnosi, to pravo ostvarivati za pet ili petnaest godina", objasnio je premijer Nikšić.