BiH
0

Poziv za podršku akciji "Srebrenica to može sa vama"

FENA
Kroz obnovu fasada na 38 objekata kolektivnog stanovanja u Srebrenici želi se popraviti opći imidž tog grada, a svi privredni subjekti i javnost pozvani su da se uključe u akciju "Srebrenica to može sa vama", koju su pokrenuli "Care Internacional" i općina Srebrenica, a provodi je Udruženje građana "Plava sfera".

Predstavnik "Plave sfere" Ljubo Janjić kazao je novinarima da je cilj okruglog stola koji se danas održava u Banjoj Luci, da se predstavi kampanja i njen osnovni zadatak da se zajedničkim djelovanjem obnovi Srebrenica kako bi se učinila atraktivinijom za život, privredne i turističke aktivnosti.

Janjić je pozvao sve zainteresirane privredne subjekte, predstavnike vlasti i javnog života, da se uključe u obnovu zgrada u Srebrenici.

Trenutno u općini Srebrenica postoje 43 objekta (zgrade) kolektivnog stanovanja, a njihova unutrašnja i vanjska devastiranost je velika, tako da one u tom stanju u ogromnoj mjeri otežavaju život u Srebrenici i stvaraju izuzetno ružnu sliku grada. U narednom periodu Svjetska banka će obnoviti pet objekata, a potrebno je isto učiniti i sa ostalih 38 objekata.

U proteklih mjesec i po dana organizirano je pet okruglih stolova, u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici, Bihaću, a već su se javili zainteresirani donatori koji žele obnoviti jednu ili više zgrada u Srebrenici, dok je prvi zvanični donator potpredsjednica Federacije BiH Spomenka Mićić, ali ima i zainteresiranih privrednih subjekata.

U akciju će se uključiti i Vlada RS-a, a ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac podsjetio je da je Srebrenica od strane Vlade proglašena za zonu od posebne socijalno-ekonomske pažnje, a da je dobro došla i ova akcija "Srebrenica to može sa vama".

Lipovac je kazao da bi se obnavljanjem fasada promijenio sumorni izgled i imidž Srebrenice, ali da se, naravno, neće riješiti svi drugi problemi koji prate tu općinu.

Najavio je da će Vlada konkretno preuzeti obavezu sanacije nekoliko zgrada, a da je Programom za Srebrenicu Vlada predvidjela izdvajanje oko 16,2 miliona KM u tu općinu u ovoj godini, što je samo kratkoročna mjera.