{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poziv za podršku akciji "Srebrenica to može sa vama"

F
27.4.2007. u 12:37
0
0
Poziv za podršku akciji "Srebrenica to može sa vama"
0
Poziv za podršku akciji "Srebrenica to može sa vama"
Kroz obnovu fasada na 38 objekata kolektivnog stanovanja u Srebrenici želi se popraviti opći imidž tog grada, a svi privredni subjekti i javnost pozvani su da se uključe u akciju "Srebrenica to može sa vama", koju su pokrenuli "Care Internacional" i općina Srebrenica, a provodi je Udruženje građana "Plava sfera".
Predstavnik "Plave sfere" Ljubo Janjić kazao je novinarima da je cilj okruglog stola koji se danas održava u Banjoj Luci, da se predstavi kampanja i njen osnovni zadatak da se zajedničkim djelovanjem obnovi Srebrenica kako bi se učinila atraktivinijom za život, privredne i turističke aktivnosti.

Janjić je pozvao sve zainteresirane privredne subjekte, predstavnike vlasti i javnog života, da se uključe u obnovu zgrada u Srebrenici.

Trenutno u općini Srebrenica postoje 43 objekta (zgrade) kolektivnog stanovanja, a njihova unutrašnja i vanjska devastiranost je velika, tako da one u tom stanju u ogromnoj mjeri otežavaju život u Srebrenici i stvaraju izuzetno ružnu sliku grada. U narednom periodu Svjetska banka će obnoviti pet objekata, a potrebno je isto učiniti i sa ostalih 38 objekata.

U proteklih mjesec i po dana organizirano je pet okruglih stolova, u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici, Bihaću, a već su se javili zainteresirani donatori koji žele obnoviti jednu ili više zgrada u Srebrenici, dok je prvi zvanični donator potpredsjednica Federacije BiH Spomenka Mićić, ali ima i zainteresiranih privrednih subjekata.

U akciju će se uključiti i Vlada RS-a, a ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac podsjetio je da je Srebrenica od strane Vlade proglašena za zonu od posebne socijalno-ekonomske pažnje, a da je dobro došla i ova akcija "Srebrenica to može sa vama".

Lipovac je kazao da bi se obnavljanjem fasada promijenio sumorni izgled i imidž Srebrenice, ali da se, naravno, neće riješiti svi drugi problemi koji prate tu općinu.

Najavio je da će Vlada konkretno preuzeti obavezu sanacije nekoliko zgrada, a da je Programom za Srebrenicu Vlada predvidjela izdvajanje oko 16,2 miliona KM u tu općinu u ovoj godini, što je samo kratkoročna mjera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: