BiH
0

Poziv za jačanje svijesti o potrebi rješavanja strateških problema Roma

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH svim Romima u BiH i svijetu uputilo je čestitke povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma i pozvalo predstavnike svih nivoa vlasti u BiH, međunarodne organizacije i romski nevladin sektor da se pridruže jačanju svijesti o potrebi rješavanja strateških problema Roma.

U saopćenju iz kabineta resornog ministra navodi se da je u BiH posebna pažnja posvećana rješavanju problema Roma kao najugroženije i najbrojnije nacionalne manjine u BiH.

Ističe se da je, aktivnostima OSCE-a 2004. godine, usvojen Plan akcije o obrazovnim potrebama Roma i pripadnika ostalih nacionalnih manjina koji se provodi uz određene poteškoće, najčešće materijalne prirode.

Navodi se da je Vijeće ministara BiH 2005. godine usvojilo Strategiju BiH za rješavanje problema Roma.

"Istovremeno, devet zemalja jugoistočne Evrope proglasilo je Dekadu inkluzije Roma 2005.- 2015. godina. Da bi i BiH bila prihvaćena u ovaj proces pristupilo se izradi akcionih planova za rješavanje problema Roma u oblastima stanovanja, zapošljavanja i zdravstvene zaštite, što je uvjet za priključenje Dekadi inkluzije Roma. Ovi akcioni planovi su završeni i upućeni u zakonsku proceduru usvajanja", ističe se u saopćenju i dodaje da je u izradi akcionih planova aktivno učestvovao veći broj Roma, predstavnika romskih udruženja, a sve uz pomoć međunarodnih organizacija.

Nakon usvajanja ovih planova bit će otvorene nove mogućnosti za rješavanje navedenih i drugih problema Roma, navodi se.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je, kako je saopćeno, o tim dokumentima informiralo ostala nadležna ministarstva, entitetske, kantonalne i općinske vlasti i međunarodne organizacije da bi u fazi usvajanja akcionih planova dali primjedbe i prijedloge i bili informirani o obavezama koje slijede nakon njihovog usvajanja.

"Usvajanjem ovog važnog dokumenta bit će otvoreno novo poglavlje u rješavanju strateških problema Roma da bi bili unaprijeđeni i poboljšani uvjeti života te manjinske zajednice u BiH", ističe se.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pozvalo je predstavnike svih nivoa vlasti u BiH, međunarodne organizacije i romski nevladin sektor da se pridruže u ostvarivanju tih ciljeva i jačanju svijesti o potrebi rješavanja strateških problema Roma.

Osmi april se obilježava kao Svjetski dan Roma od prvog svjetskog kongresa Roma u Londonu 1971. godine.