"Naša stranka"
0

Poziv Vladi FBiH da hitno riješi problem "Krivaje 1884"

Sarajevo-x.com
"Naša stranka" izražava zabrinutost zbog činjenice da bi preko 1.000 uposlenika preduzeća "Krivaja 1884" moglo ostati bez posla na duži vremenski period.

"Podsjećamo da je problem 'Krivaje' posljedica nestručno urađene privatizacije za koju je odgovorna prethodna Vlada Federacije BiH, naročito resornog ministarstvo sa ministrom Hećom na čelu, koje je moralo poštovati elementarne ekonomske postulate i imati dovoljno socijalne osjetljivosti, te kompetentnosti da ne dozvoli situaciju koja može stvoriti nesagledive posljedice. Naglašene socijalne tenzije ukazuju da vrijeme lagodnog vladanja prolazi i stoga očekujemo od aktuelne vlasti da se sa ovakvim problemima suoče na efikasan način. Radnici ne smiju ispaštati zbog političke nezrelosti ili nekompetentnosti vlasti", poručuju iz "Naše stranke".

"Naša stranka" očekuje od Vlade Federacije BiH da odmah poništiti privatizaciju Krivaje, obešteti privatnog investitora, te da hitno definira ekonomsku strategiju za rješavanje nagomilanih problema u tom preduzeću. Ako Vlada ne raspolaže dovoljnim stručnim kapacitetima, rješenje je moguće pronaći angažiranjem akademske zajednice i eksperata za pojedine oblasti, pa tako i ovu pravno-ekonomsku krizu u Krivaji, predlažu iz ove stranke.

"Nova Vlada Federacije BiH samo će ovakvim promišljenim ekonomskim potezima poslati signal javnosti da je spremna stvoriti povoljnu poduzetničku klimu i tržište atraktivno za interese stranih ulagača", navodi se u saopštenju za javnost.