{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poziv Tihiću, Dodiku i Čoviću da prezentiraju dogovor

F
27.1.2009. u 13:59
0
4
Poziv Tihiću, Dodiku i Čoviću da prezentiraju dogovor
0
Poziv Tihiću, Dodiku i Čoviću da prezentiraju dogovor
Foto: Nezavisne
BH Slobodni demokrati (BHSD) pozvali su danas predsjednike SDA Sulejmana Tihića, SNSD-a Milorada Dodika i HDZBiH Dragana Čovića da prezentiraju dogovor postignut jučer u Banjoj Luci koji svaki od učesnika tumači shodno interesima svojih političkih opcija.
U ovoj partiji smatraju da je dogovor temeljen na "maglovitim" rješenjima koja niti su konzistentna niti u duhu brige za jačanje države BiH.

- Brine posebno pristup lidera SDA koji svojim lakonskim odgovorima "Šta je alternativa?" pokušava promovirati politiku dogovaranja u većoj mjeri na štetu BiH gradeći prije svega sebi poziciju kooperativnog političara po mjeri nekih centara međunarodne zajednice, kaže se u saopćenju.

Dalje se navodi da Tihić prihvata dogovore o podjeli državne imovine na entitete uz prethodno knjiženje na državu BiH što je suprotno međunarodnom sporazumu o sukcesiji bivše SFRJ koji ima pravni primat nad domaćim zakonodavstvom i kao takav se treba provesti a ne s njim trgovati ili na ovakav način siromašiti BiH.

Isto tako brine prijedlog da je teritorija Brčko Distrikta teritorija entiteta, a ne države BiH kako je to Arbitražnom odlukom rečeno.

Tihić promovira četiri teritorijalne jedinice od kojih je jedna, RS, neupitna s aspekta temeljnih ciljeva politike Dodika koji odmah nakon susreta u Banjoj Luci demantuje Tihića koji nije stigao ni do Sarajeva, da nema govora o pomjeranju entitetske granice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: