Posjeta Vatikanu
0

Poziv Svetom Ocu da posjeti BiH i Mostar

Sarajevo-x.com
Izaslanstvo hrvatskih dužnosnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti BiH i Federacije BiH, predvođeno predsjednicom Federacije BiH Borjanom Krišto boravi u radnom posjetu Vatikanu u utorak 30. septembra i srijedu 1. oktobra 2008. godine.

Prvog dana posjeta, u utorak, izaslanstvo je održalo sastanak s preuzvišenim msgr. Dominiqueom Mambertiem, tajnikom Svete Stolice za odnose s državama. Na sastanku je izražena velika zahvalnost na svekolikoj potpori koju Sveta Stolica pruža BiH u izgradnji suživota i jednakopravnosti svih naroda.

Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto naglasila je kako se kroz veliku brigu i neprekidnu potporu Svete Stolice za povratak mira daje snaga za ostanak i opstanak u BiH, posebice Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda u Hrvata.

Ovom prigodom bh izaslanstvo je ponovilo poziv papi Benediktu XVI da posjeti Mostar istaknuvši kako će ovu pozivnicu i institucionalizirati. Iskazana je i želja da u jednom od narednih Božića Trg Sv. Petra u Vatikanu krasi božićno drvo iz Bosne i Hercegovine.

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović zahvalio se na prijmu, osobito što on dolazi u veoma kratkom razdoblju od posljednjeg sastanka u Mostaru.

"Svi koji smo u službenom posjetu Vatikanu dolazimo iz HDZ BIH, stožerne hrvatske stranke u BiH“, istaknuo je dr. Čović te je posebno naglasio izvrsnu suradnju s apostolskim nuncijem u BiH.

"Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je ovdje s nama i imamo posebnu želju da potaknemo inicijativu da Sv Otac dođe u BiH i Mostar. Papa je bio u Sarajevu i Banoj Luci, a putem institucija mi i gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić pozvat ćemo ga da posjeti BiH i Mostar“, istaknuo je dr. Čović.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora BiH Dragan Vrankić u svom obraćanju je upoznao preuzvišenog msgr. Dominiquea Mambertia, tajnika Svete Stolice za odnose s državama o integracijskim procesima naše zemlje u europsko zajedništvo. Konstatiran je zastoj nakon potpisivanja SSP-a i ukazano da je i dalje veliki problem strukturalni ustroj zemlje za koji su nužne ustavne reforme uz pomoć međunarodne zajednice, a od kojih Hrvati u BiH posebice puno očekuju u ostvarivanju jednakopravnosti s druga dva naroda. Također ga je upozorio na preglasavanje Hrvata na svim razinama vlasti.

Preuzvišeni msgr. Dominique Mamberti, tajnik Svete Stolice za odnose s državama istaknuo je kako su mu još u živom sjećanju posljednji njegovi susreti u Sarajevu i Mostaru.

"Veliki dojam ostavilo je nastojanje vašeg naroda za mir sa svima i želju da grade zajedničku budućnost zemlje. Sa zanimanjem sam pratio kako će se organizirati mješovito povjerenstvo i provođenje Ugovora. To je jako važno jer će omogućiti djelovanje crkve na dobro naroda i zemlje. Više puta Sveta stolica je iskazala brigu o BiH u ratu što nastavlja činiti, a posebno podržava želju BiH da uđe u EU. Zemlje koje se nalaze na Balkanu imaju pravo i pozvane su činiti europsko zajedništvo. Ove zemlje zasigurno mogu europskom društvu mogu pridonijeti u obrani vrednota i sa specifičnostima koja svaki narod nosi i obogatiti europsku uniju. Zato je važno zacijeliti rane prošlosti gledati u budućnost. U tom smislu svi imaju jednaku odgovornost da se trude da se i ostvari jedno zajedništvo. U tome smislu svatko je pozvan zajedno surađivati na opće dobro zemlje. Papa Ivana Pavao II je posebno iskazivao ljubav za BiH. U svom srcu je osjećao poteškoće koje imaju narodi BiH i gledao kako to nadići. To je ono što i ja na tragu sv. Ivana Pavla II. oslonjen na snagu Božju s optimizmom gleda na budućnost u izgradnji mira i pravednosti. Svet Stolica će sa svoje strane podržati sva nastojanja koja čine da bi suživot u BiH bio miran i srdačan. Posebno sam sretan što ćete se susresti sa Svetim Ocem“, istaknuo je Mamberti.

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović darovao je preuzvišenom msgr. Dominique Mamberti-u knjigu o pastoralnom pohodu blagopokojnog Sv. Oca Pape Ivana Pavla II Banjoj Luci 2003. godine.

Sastanku je nazočila i veleposlanica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici Jasna Krivošić –Prpić.