SDS na odluku OHR-a
0

Poziv smijenjenim članovima da se uključe u politiku

FENA
Predsjedništvo Srpske demokratske stranke (SDS) saopćilo je danas da su vrata te stranke otvorena za sve članove koji su ranijim odlukama visokih predstavnika nasilno uklonjeni iz politike a koji žele da se uključe u stranački život.

Predsjedništvo SDS-a pozdravilo je odluku OHR-a da ukine “nepravedno uvedene sankcije građanima RS, od kojih su većina bili članovi ove stranke”, i pozvalo visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da ne dozvoli daljnju zloupotrebu ovog procesa i vrati oduzeta ljudska prava svima kojima su ona oduzeta odlukama ranijih visokih predstavnika.

“Sankcije su bile akt političkog nasilja nad pravom i demokratijom i sada je jasno da su, suprotno tvrdnjama nekih međunarodnih predstavnika, samo produbile krizu u BiH", ocjenjuje se u saopćenju.

Predsjedništvo SDS-a dalje smatra da bi “bilo kakva dalja uslovljavanja i novi politički zahtjevi prema sankcioniranim ljudima, kao i ukidanje sankcija samo nekima uvjerili da je riječ o novom pokušaju političke manipulacije”.

SDS je izrazio zabrinutost najavama da bi instrumenti sankcioniranja građana BiH, bez suđenja i dokaza, mogli ostati i nakon zatvaranja OHR-a.

“To bi bilo otvoreno priznanje da dosadašnji angažman međunarodne zajednice u BiH nije bio uspješan, te da BiH nije samoodrživa suverena država. Zato SDS poziva međunarodnu zajednicu da promijeni način angažmana u BiH i odbaci metode političkog nasilja", navodi se u saopćenju.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko ukinuo je 21. augusta ove godine sankcije za bivšeg lidera SDS-a Dragana Kalinića, te za Savu Krunića, Jovu Kosmajca i Nemanju Vasića, koje je u junu 2004. godine sa funkcija smijenio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown zbog opstrukcije Dejtonskog sporazuma.