{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poziv predstavnicima bh. vlasti na poštovanje zakona pri imenovanju kandidata za Vijeće ministara

F
30.1.2007. u 14:32
0
0
Poziv predstavnicima bh. vlasti na poštovanje zakona pri imenovanju kandidata za Vijeće ministara
0
Poziv predstavnicima bh. vlasti na poštovanje zakona pri imenovanju kandidata za Vijeće ministara
Agencija za ravnopravnost spolova BiH i NVO Udružene žene Banja Luke uputile su danas javni poziv predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i liderima vodećih političkih partija u BiH na poštivanje međunarodnih sporazuma i Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH pri imenovanju kandidata za Vijeće ministara BiH.
Od navedenih institucija se traži da preispitaju svoju odluku i da, u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH predlože ravnopravan broj kandidatkinja za ministarska mjesta u Vijeću ministara BiH.

Naglašava se da su, i pored nastojanja institucionalnih mehanizama za ravnopravnost spolova da se izbjegne kršenje međunarodnih i domaćih pravnih dokumenata, sve političke partije koje su predložile kandidate za Vijeće ministara BiH ponovno grubo prekršile odredbe Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena UN, Gender mapa puta EU, preporuke Vijeća Evrope REC o jednakom sudjelovanju žena i muškaraca u donošenju odluka, Ustava BiH, te Zakona o ravnopravnosti spolova BiH koji je PSBiH usvojio u maju 2003. godine.

"Smatramo skandaloznim činjenicu da ste se kao lideri vodećih političkih partija ponovo oglušili na poštovanje pozitivnih zakonskih propisa BiH, posebno u vremenu pregovora o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji kad nastojimo BiH prikazati kao zemlju u kojoj se poštuje vladavina prava i demokratija", navodi se.

U dokumentu se podsjeća da član 15. Zakona o ravnopravnosti spolova BiH predviđa obavezu poštovanja ravnopravne zastupljenosti muškaraca i žena na svim nivoima vlasti i upravljanja, pa tako i u izvršnoj vlasti. Osim toga, kako se navodi, brojne međunarodne konvencije i dokumenti koje je BiH ratificirala i time preuzela obavezu poštovanja njihovih odredbi zahtijevaju poštovanje principa ravnopravnosti spolova u svim organima vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: