{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poziv na smirivanje političkih tenzija

F
27.2.2009. u 16:25
0
8
Poziv na smirivanje političkih tenzija
0
Poziv na smirivanje političkih tenzija
U vezi s političkim i drugim reperkusijama nastalih povodom dostavljanja izvještaja Tužilaštvu BiH o počinjenom krivičnom djelu protiv više osoba iz RS-a s Miloradom Dodikom na čelu, Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala je danas na smirivanje nepotrebnih političkih tenzija i stvaranje ambijenta za nesmetan rad vitalnih organa države, parlamentarnih i drugih institucija kao i onih za nadzor i kontrolu njihovog rada.
U današnjem saopćenju ove stranke se kaže da pravni poredak mora funkcionirati u skladu s ustavnim poretkom zemlje a nadležni organi SIPA-e, Tužilaštva i drugih organa na zakonu preciziranom procedurama i profesionalnim odnosima.

- Neprihvatljivo je da se u profesionalne postupke i standarde struke unose kriteriji izvan nje same poput kriterija političke podobnosti tretiranog slučaja ili pak nacionalne valorizacije kriminalnih djela, korupcije i slično, kaže se u saopćenju SDA.

SDA očekuje da će nadležna parlamentarna komisija utvrditi činjenično stanje u nadležnim državnim institucijama i u ovom politički osjetljivom slučaju ne unoseći nepotrebnu dodatnu politizaciju.

Ova stranka ističe da procedure moraju biti poštovane ali ni blokade u proceduralnim postupcima ne smiju biti razlogom za amnestiranje bilo koga za eventualna krivična djela, korupciju i kriminal.

- Dugoročno veća politička šteta, i za same aktere na koje se izvještaj Tužilaštva odnosi, bilo bi nezakonito zaustavljanje na bilo koji način očitovanja Tužilaštva i drugih organa uključenih u ovaj postupak, upozorava SDA.

SDA očekuje da će cjelovit Izvještaj na bazi konsenzusa nadležnog parlamentarnog organa biti prezentiran PSBiH, a do tada ova stranka poziva sve da rade svoj posao nesmetano u okviru Ustava i Zakona imajući u vidu da borba protiv kriminala, korupcije i drugih nezakonitosti nije poseban interes bilo kojeg naroda, već podjednako svih građana i naroda u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: